Vés al contingut

Discussió:Ses Salines

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Batle, batlesa[modifica]

És possible canviar el gènere del càrrec públic perquè concordi amb el genere? He vist que l'article "batlesa" tampoc existeix (ni redirigeix cap a "batlle") --62.43.207.205 (discussió) 02:53, 15 des 2014 (CET)[respon]

Hola,

Aquí va la meva opinió sobre el teu comentari sobre "Batle - Batlessa", per a la teva consideració. Cal dir que és la meva opinió personal; no tinc cap càrrec dins de la Viquipèdia.

1. La Viquipèdia, com a enciclopèdia que és, no cal que tingui un article per a cadascun dels mots de la llengua, amb el seu significat i les variants de gènere. Aquest és el paper dels diccionaris (com el projecte germà de la Viquipèdia, el Viccionari). Així, a l'entrada "Batlle" (per exemple) hi ha la definició del concepte i, tot seguit, una informació complementària, que és la pròpia de l'enciclopèdia.

2. Per aquest motiu, l'article "Batlessa" no cal que existeixi a la Viquipèdia, ja que és el femení de "Batle". Igualment com no tenen entrada "Pagesa", "Pastissera" o "Portera". S'entén que els articles entrats amb les formes masculines dels mots es refereixen a aquestes professions o activitats en general, que, lògicament, poden ser portats a terme tant per homes com per dones.

3. Com deia, les enciclopèdies es dediquen als conceptes; no a les paraules. Per això, quan dues o més paraules són sinònimes (o sigui, que volen dir el mateix), només una d'elles ha de tenir entrada a la Viquipèdia. Ara bé, per facilitar la consulta dels usuaris, es pot incloure una entrada per les formes no acceptades que, senzillament, remetin a l'article on es troba tota la informació. Així, per exemple, en català tenim el cas de tres termes que són sinònims: "Alcalde", "Batle" i "Batlle". Com que el seu significat és el mateix, només un serà l'entrada acceptada per recollir tota la informació en forma d'article. S'ha decidit que sigui "Batlle".

4. En la redacció dels articles, lògicament, cal fer servir el gènere dels mots com ho demani el context: en masculí o en femení (encara que la forma femenina no tingui una entrada pròpia dins de la Viquipèdia). Així mateix, en la redacció dels textos, es poden fer servir qualssevol dels sinònims recollits pel diccionari de la llengua.

5. Si cal titular una llista de persones d'una professió o activitat que pot ser portada a terme tant per homes com per dones, se sol utilitzar únicament la forma masculina. Es considera que la forma masculina és la que es fa servir normalment per designar el conjunt de persones d'aquella activitat o professió, independentment del seu sexe.

6. En conclusió: la llista dels batles de ses Salines ja està bé tal com està escrita. --Pons (disc.) 09:35, 26 jul 2021 (CEST)[respon]

Ses: majúscula o minúscula?[modifica]

Tinc un dubte sobre l'escriptura amb majúscules o minúscules de l'article salat quan forma part de topònims, com aquest cas de "Ses Salines" (o "ses Salines"). (Òbviament, estic parlant del cas que el topònim en qüestió no comenci una oració.)

La meva opció seria fer-ho amb minúscules, igual com fem amb l'article "normal" en altres topònims dels Països Catalans, com per exemple, en el municipi de les Franqueses, al Vallès Oriental. (Una cosa diferent són els topònims en espanyol, en què és costum escriure l'article inicial amb majúscula, com per exemple el municipi de Las Rozas, a Madrid.)

Però no voldria corregir-ho sense escoltar l'opinió d'algun pròcer de la Viquipèdia.

Gràcies. --Pons (disc.) 09:45, 26 jul 2021 (CEST)[respon]