Discussió:Tercer Reich

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tercer Reich no és equivalent a nazisme, sino que és el nom que van donar els nazis a Alemanya, que creien hereu dels imperis alemanys. Proposo eliminar la redirecció i encetar un article propi, que començaria jo mateix. --Panotxa 15:47, 25 ag 2006 (UTC)

Tu mateix: pots editar-lo directament, no cal esborrar res abans. Xevi 18:38, 25 ag 2006 (UTC)

Quina mania teniu d'emprar el terme Tercer Reich! Que l'utilitzin al cinema de Hollywood o els afeccionats a la història, passi, perquè al capdavall és un terme còmode, però és intolerable que s'utilitzi a un treball seriós. El terme Tercer Reich no fou mai la designació oficial del Reich en els temps del nacionalsocialisme. De fet, el 10 de juliol del 1939 el Ministeri de Propaganda va prohibir expressament l'ús d'aquest terme a tota la premsa alemanya. La designació oficial del Reich fou Deutsches Reich fins al 1943. El 26 de juny del 1943 la designació Deutsches Reich fou substituïda oficialment per la de Großsdeutsches Reich que es va començar a emprar públicament a partir del 24 d'octubre del 1943 i s'emprà fins a la capitulació el 1945.

Per a més inri, el mapa que heu posat a l'article, i que data del 1944, realment assenyala l'estat amb la designació oficial de Großdeutsches Reich. Aparentment, ni hi heu reparat.

El 21 de març del 1942 des del Ministeri de Propaganda es va passar la instrucció a la premsa que l'estat es designés simplement amb [das] Reich, seguint el model britànic de parlar de l'Empire.el comentari anterior sense signar és fet per Schwermut (disc.contr.)

El que compta no és quin nom es feia servir oficialment en alemany durant l'època, sinó quins noms fan servir les fonts acadèmiques, especialment les fonts acadèmiques en català. Tercer Reich és usat i té referències molt clares, com per exemple «Tercer Reich». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.. A més, altres formes possibles com "Imperi Alemany" tenen problemes de desambiguació (només cal veure com han hagut de desambiguar a la viquipèdia en alemany) i a més no és una expressió que es faci servir en català per designar específicament aquest període. Les formes Großdeutsches Reich o Imperi de la Gran Alemanya no em sona haver-los vist mai en una font en català.--Pere prlpz (disc.) 22:23, 12 maig 2015 (CEST)[respon]

Amb tots els respectes, Pere: la realitat és que continueu emprant Tercer Reich perquè desconeixeu que el terme fins i tot estava prohibit a Alemanya (a partir del 1939), i em consta, malauradament, que el mateix passa amb historiadors d'aquí. Tercer Reich és un terme còmode, ho admeto, i, precisament això el fa pràctic. Ara bé, això és una cosa i l'altra, que enlloc de l'article de la Vikipèdia no s'hi indiqui aquest fet.

A l'article de la Vikipèdia no s'hi esmenta enlloc aquest fet (que aquesta designació en realitat sigui una designació col·loquial que ha fet fortuna perquè innombrables pel·lícules l'han acabat imposant), de manera que quan hom llegeix l'article, fins i tot és induït a creure que aquest terme era la designació oficial de l'estat alemany en temps del nacionalsocialisme.

A diferència teva, jo crec que la designació oficial d'un país SÍ que s'hauria d'emprar com a base d'articles científics, no una designació que s'hagi fossilitzat per les raons que sigui. Crec, endemés, que si s'ha format una tradició que no és correcta -la que sigui-, el paper de l'historiador és de revisar-la tan bon punt se n'adona que no és correcta. I precisament aquesta hauria d'ésser una de les funcions que hauria de tenir la Vikipèdia: la de corregir les coses que estiguin malament intentant d'aquesta manera evitar la perpetuació dels errors, un cop detectats, simplement perquè "ja formen part de la nostra tradició acadèmica" perquè una tradició acadèmica no es pot basar en l'error.

Dono per acabada la meva contribució a aquest debat perquè ja hi he dit tot el que hi havia de dir. Us recomano, tanmateix, que almenys deixeu constància a l'article que Tercer Reich és un terme col·loquial, no històric. Salutacions.

La funció de la Viquipèdia NO és corregir el que fan les fonts acadèmiques ni establir nou coneixement (pots veure Viquipèdia:Verificabilitat i Viquipèdia:No feu treballs inèdits). Si els historiadors s'equivoquen, és als historiadors a qui t'has de dirigir per que ho esmenin (començant per l'Enciclopèdia Catalana, per exemple), i quan els historiadors ho arreglin a les seves publicacions aleshores podem venir aquí i canviar l'article amb aquestes publicacions com a referència.
Sí que es podria canviar la primera frase i la infotaula que ara mateix poden portar a confusió sobre si el nom era l'oficial de l'estat.--Pere prlpz (disc.) 10:59, 13 maig 2015 (CEST)[respon]