Discussió:Vidre

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

--Jordicollcosta (discussió) 12:17, 8 juny 2009 (CEST)[respon]

El vidre no és un estat metaestable[modifica]

La següent frase de l'article és falsa:

Aquesta hipòtesi implica la consideració de l'estat vitri com un estat metastable a què una energia d'activació suficient de les seves partícules hauria de conduir el seu estat d'equilibri, és a dir, el de sòlid cristal·lí.

Un estat metaestable, per molt fàcil que li sigui a un sistema sortir-ne si li proporcionem una petita energia, és un estat d'equilibri, i com a tal es pot tractar amb les lleis termodinàmiques. Això vol dir que el sistema es troba en un mínim d'energia (encara que sigui local) i que no es mourà d'allà a no ser que li aportem la mínima energia que necessita per sortir-ne. Quan ho fem, canviarà de cop a l'estat que té una energia més petita.

L'estat vitri, per altra banda, és un estat inestable, de pas, no tractable mitjançant les lleis de la termodinàmica d'equilibri. Un estat que ve definit només pel que l'observador es pot esperar (100 s) però en el que, si considerem períodes de temps més llargs, anirem observant els canvis progressius però inexorables que experimenta el material en la transició cap a l'estat que sí és d'equilibri (sigui cap a un mínim d'energia local o absolut).

Com he vist que aquest era una traducció de l'article en castellà he posat el comentari a la seva pàgina de discussió i al final m'he acabat enrotllant molt més allà. Ho dic per si algú s'ho vol mirar, ja que els comentaris també són pertinents aquí.

http://es.wikipedia.org/wiki/Discusi%C3%B3n:Vidrio#El_vidrio_no_es_un_estado_metaestable_ni_tampoco_un_l.C3.ADquido

--Muriel (disc.) 23:39, 28 gen 2011 (CET)[respon]