Discussió:Vitrall

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aixó d'Espanya (excepte antiga Corona d'Aragó) i d'Aragó i Païssos Catalan no té cap intenció política ni polèmica.

Té a veure amb el dessenvolupament de l'art gòtic a la península Ibèrica i de l'art dels vitralls, pràcticament només durant l'alta Edat Mitjana, amb característiques completament diferents a la Corona d'Aragó on les influències són italianes o a la corona de Castella amb influències italianes (Císter) en l'estil Múdejar i influències francesses en les grans catedrals de Lleó, Burgos, Toledo i Sevilla.

El gòtic és molt complex a Espanya, ja que a les influències Europees s'uneixen les Islàmiques. De fet el Mudejar és el gòtic peninsular: Teruel, Tarazona, etc. i també Toledo, Salamanca etc.

L'especificitat dels vitralls com de tot l'art gòtic català, amb trets característics que podem resseguir a l'Empordà, Barcelona i a tot el principat de Catalunya o al regne de València per culminar a la catedral de Palma de Mallorca imposa un tractament històric conjunt.

Tantmateix, la perllongació de l'art dels vitralls a la Cort de Madrid, durant el Renaixement i Barroc és altre característica que aconsella aquesta divissió de seccions.

Usuari:Vicens

a) No entenc què hi pinta un apartat sobre els vitralls a espanya en aquesta viquipèdia. És que comences dient que no és política, però el simple fet de posar un apartat així aquí ja ho és de política. Té sentit parlar dels vitralls en general arreu del món i després fer un apart sobre la seva presència als països catalans. I potser en llocs que siguin realment significatius. Espanya ho és?
b) Si de veritat es creu que cal, el nom seria "antiga corona de Castella i Lleó", no? Per ser coherents amb això de l'antiga corona d'Aragó (per cert, quina és la corona d'aragó moderna?)
Per cert, vigila amb l'excés de majúscules. Fan mal a la vista. Els títols de llibres, o noms de quadres, no van en majúscules, sinó en cursiva. I la paraula WEB... no sé per què la hi poses, així. --81.39.161.206 20:18, 28 jun 2006 (UTC)