Discussió:Walt Disney

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

Els seus avis havien nascut a Irlanda. El 1909 la família es va traslladar a Kansas. Als 16 anys va deixar l'escola i es va enrolar com a voluntari a l'exèrcit nord-americà per conduir una ambulància a França durant la Primera Guerra Mundial.

A partir de 1922 es va iniciar en el món de l'animació cinematogràfica fent els primers curtmetratges.

El 1926, la companyia que havia fundat uns anys abans amb el seu germà va passar a dir-se Walt Disney Studio i el 1928 va passar a ser Walt Disney Productions.

El 1929 va aparèixer per primera vegada Mickey Mouse en un curt de cinema mut anomenat Plane Crazy i poc després en un curt sonor Steamboat Willie que va tenir molt d'èxit. El mateix Walt Disney posava la veu a Mickey Mouse.

El mateix any va fer una sèrie de curts musicals Silly Symphonies que a partir del 1932 van ser en el sistema de technicolor.

El 1932 va rebre un Oscar per Mickey Mouse que ja s'havia convertit en el personatge de dibuixos animats més famós. El 1935 tots els seus films eren ja en color i s'uniren els personatges de l'ànec Donald, Goofy i Pluto.

Van seguir altres pel·lícules com La Blancaneu i els set nans, Pinotxo , Dumbo, Alícia al país de les meravelles, Peter Pan, La ventafocs i altres.

A partir de 1948 també va filmar pel·lícules amb actors reals i de vegades mixtes, també amb dibuixos com Mary Poppins (1964).

Durant l'època de la cacera de bruixes anticomunista Walt Disney va testificar contra un empleat seu acusant-lo de comunista.

A partir de 1964 va preparar el projecte de Disneyworld a Florida.

Va morir de càncer el 15 de desembre de 1966 i el projecte de camp temàtic va ser acabat pel seu germà Roy Disney.

A la seva mort es va estendre el rumor sobre el fet que el cadàver de Walt Disney estaria en hibernació i una altra llegenda diu que Walt Disney va néixer a Espanya.

Disney (a l'esquerra) amb Wernher von Braun (1954).
Segell amb la seva imatge.
Segell amb la seva imatge.