Dits de Déu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Visió esquemàtica d'una galàxia, a la dreta la galàxia a l'espai normal, a l'esquerra dit de Déu en l'espai de desplaçament cap al roig vist des de l'eix.

Els dits de Déu és com s'anomena en cosmologia observacional a un efecte que fa que els cúmuls de galàxies s'allarguin en l'espai de desplaçament cap al roig, amb un eix d'elongació en direcció a l'observador.[1] Aquest fenomen es produeix per l'efecte Doppler associat amb les velocitats peculiars de les galàxkes del cúmul. Les grans velocitats que condueixen a aquest efecte s'associen a la gravetat del cúmul per mitjà del teorema de virial; Canvien el desplaçament cap al roig observat de les galàxies del cúmul. La desviació de la relació de la Llei de Hubble entre la distància i el desplaçament cap al roig s'altera, i això conduweix a mesuraments de la distància imprecisos.

Un efecte estretament relacionat és l'efecte Kaiser.[2] Aquest efecte també és causat per les velocitats peculiars que presten un desplaçament Doppler addicional al desplaçament cap al roig cosmològic, i això condueix també a un tipus de distorsió de la línia de visió. No obstant, aquest efecte no el causa els moviments interns aleatoris dels cúmuls predit pel teorema de Virial; sinó, sorgeix dels moviments coherents quan les galàxies cauen cap al centre del cúmul conforme el cúmul s'acobla. Depenent de la dinàmica particular de cada situació, l'efecte Kaiser normalment no condueix a una elongació sinó a un aplanament aparent de l'estructura ("Creps de Déu"). Es tracta d'un efecte força més petit que els dits de Déu, i es pot distingir pel fet que ocórrer a grans escales.[3]

Referències[modifica]

  1. Jackson, J.C. «A critique of Rees's theory of primordial gravitational radiation». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 1972, pàg. 1-6.(anglès)
  2. Kaiser, N. «Clustering in real space and in redshift space». Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 1987.(anglès)
  3. «Redshift-space Distortions».(anglès)

Bibliografia[modifica]