Djebel Zaghouan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaDjebel Zaghouan
Imatge
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaTunísia Modifica el valor a Wikidata
Map
 36° 21′ N, 10° 07′ E / 36.35°N,10.12°E / 36.35; 10.12
Serraladadorsal tunisiana Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.295 m Modifica el valor a Wikidata

El Djebel Zaghouan (àrab: جبل زغوان, Jabal Zaḡwān) és un massís muntanyós del nord-est de Tunísia, governació de Zaghouan. El seu punt més alt és el Ras El Gassaa de 1.295 metres. Està situat al sud de la ciutat de Zaghouan. Al nord continua en el Djebel Marchana. Disposa de nombroses fonts i d'aqui sortia el famós aqüeducte de Zaghouan que abastia a Cartago a uns 80 km al nord. A la muntanya hi ha diverses coves interessants com la d'Abdeassatari a uns 1100 metres, i alguns marabuts el principal dels quals és el de Sidi Bou Gabrine. Hi ha tombes a la zona de la vila de Sidi Medien, excavades a la roca, i a Aïn Asker i Sidi Zid. La vegetació principal és el pi d'Alep. La fauna és variada i destaquen l'àliga reial, l'àliga de Bonnelli i el falcó pelegrí entre les aus. Constitueix una reserva de la natura i està prevista la seva declaració com a parc nacional. El seu nom és una deformació grollera del nom roma de Ziqua (Mons Ziguensis) que potser va donar nom a la regió de Zeugitana.[1][2][3]

Referències[modifica]

  1. (en àrab) Atlas des Paysages de Tunisie, 2009.
  2. Séthom, Hafedh; Kassab, Ahmed. Les régions géographiques de la Tunisie (en francès). Université de Tunis, 1981. 
  3. Kassab, Ahmed; Séthom, Hafedh. Géographie de la Tunisie: le pays et les hommes (en francès). Université de Tunis, 1980. 
Tunísia Reserves Bandera de Tunísia
Reserves naturals i de la natura: Ain Chrichira, Ain Zana, Chott El Fedjaj, Djebel Bargou, Djebel Bouramli, Djebel Khroufa, Djebel Marchana, Djebel Mrhilla, Djebel Ousselat, Djebel Ressas, Djebel Selloum, Djebel Serj, Djebel Touati, Djebel Zaghouan, Estuari del Medjerda, Etella, El Haouaria, Golf de Bou Grara, Illes Kerkennah, Illes Kneiss, Iles Kouriates, Llac de Bizerta, Llac de Radès i salines, Llac de Tunis, Mhibes, Kchem el Kelb, Ille Chikly, Majen Chitan (Majen Djebel Chitane), Oasi de Nefta, Península de Cap Bon, Sabkhat Kelbia, Sabkhat Sidi Mansour, Torbera de Dar Fatma; Reserves naturals marines: Galiton, Golf de Gabes; Reserva especial: Hamada-Sidi Toui; Llocs naturals sensibles: Vall d'Atatfas, Djebel Abderrahmane, Bosc de Kesra, Bouabdella, Djebel Serj, Àrea de Bouzaïène, El Gallel i Maknassy, Djebel Sidi Aïch, Djebel El Talh-El Guettar, Àrea de Rejim Maatoug i de Ghouiba Essouda, Toujane, Erg oriental i regió de Jbil, Sabkhas de Sidi Ali Mekki, El Ouafi, i Nord, Llacuna de Ghar El Melh, Zirats; Reserves d'animals: Ain Baccouch, Dar Chichou, M'hibeus, Orbata; Reserves d'ocells: Jenein-oued Ouni; Àrees protegides: Dghoumes, Illes de Djerba, Jardí botànic de Tunis, Om Chieh, Sabkhat El Khalij; Àrees d'importància natural: Bahira El Bibane, Chott El Djerid, Salines de Thyna, Sabkhat Halk el Menzel, Sabkhat d'Ariana, Sabkhat El Djem, Sabkhat Kourzia, Sabkhat Sedjoumi, Sabkhat Sidi El Hani; Reserves de la biosfera: Parc Nacional de Bou Hedma, Parc Nacional de Chaambi, Parc Nacional d'Ichkeul, Parc Nacional de les illes Zembra i Zembretta; Llocs classificats per la convenció de Barcelona: Galiton, Ichkeul, Ille Chikly, Illes de Kneiss, Illes Zembra i Zembretta.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Djebel Zaghouan