Domenico de Rossi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDomenico de Rossi
Biografia
Naixement1659 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mort1730 Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Activitat
Lloc de treball Roma (1691–) Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióimpressor, editor Modifica el valor a Wikidata
Família
PareGiovanni Giacomo De' Rossi Modifica el valor a Wikidata

Domenico de Rossi (1659 - 1730) va ser un editor italià que va publicar llibres amb gravats d'arquitectura, de gran difusió a l'època, que van significar un factor d'importància per a la difusió de l'estil a través d'Europa.


Durant els anys 1702, 1711 i 1721 va publicar successivament tres volums de gravats d'arquitectura sobre alçats i façanes de palaus barrocs i esglésies a Roma, (Studio d'architettura civile di Roma) incloent dissenys no construïts de Bernini i Borromini.

El primer volum mostra una àmplia varietat de dissenys de finestres, portes i entrades, pòrtics i accessos, peces de xemeneia i escalinates, amb treballs de gravat d'Alessandro Specchi, Filippo Vasoni, Carlo Fontana, entre d'altres. Va ser dedicat al papa Climent XII.

De Rossi també va produir un llibre de dissenys d'altars i capelles, Disegni di Vari Altari e Capelle (1685), les col·leccions de gravats del llibre són entre les primeres de mostrar la decoració barroca del segle xvii a Roma.

El 1709 De Rossi va heretar la impremta de Giovanni Giacomo de Rossi, a prop de l'Església de Santa Maria della Pace, el més gran i més durador editor de la Roma barroca. Diverses generacions de la família van participar en la firma editora, establerta al segle xvii, i que continuava produint gravats per a ús dels dissenyadors.[1]

Els tres volums[modifica]

Els títols de l'obra principal de De Rossi són:

  • Studio d'architettura civile sopra gli ornamenti di porte e finestre tatti da alcune fabbriche insigni di Roma con le misure piante modini, e profili. Opera de piu celebri architetti de nostri tempi, Roma, 1702. Dedicat al papa Climent XII.
  • Studio d'architettura civile sopra vari ornamenti di cappelle, e diversi sepolcri tratti da più chiese di Roma colle loro facciate, fianchi, piante, e misure. Opera de' più celebri architetti de' nostri tempi, Roma, 1711. Dedicat al cardenal Francesco Acquaviva d'Aragona.
  • Studio d'architettura civili sopra varie chiese, cappelle di Roma, e palazzo di Caprarola, et altre fabriche con le loro facciate, spaccati, piante, e misure. Opera de' piu celebri architetti de' nostri tempi, Roma, 1721. Dedicat al cardenal Bernardino Scotto.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Domenico de Rossi