Vés al contingut

El Tossal (Ponts)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
El Tossal
Imatge
Dades
TipusEntitat singular de població Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud387 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPonts (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 54′ 55″ N, 1° 09′ 02″ E / 41.91527°N,1.15065°E / 41.91527; 1.15065

El Tossal és un poble agregat al municipi de Ponts, a la comarca de la Noguera, inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Fou municipi independent fins a l'any 1970. L'antic terme comprenia, també, els pobles de la Força d'Estany (amb l'església i casa d'Estany) i de Torreblanca i l'església i castell de Sant Joan.

Situació i descripció[modifica]

Situat a 387 metres d'altitud, a una vall tributària, a l'esquerra del Segre, sota el cingle d'Estany; de l'església parroquial (dedicada a Sant Bartomeu) depèn l'ermita de Sant Domènec, al sud del poble. També hi ha una petita caseria amb la capella de Sant Isidre[1] en terrenys adjacents al riu Segre i la presa d'inici del canal d'Urgell.

Aquest terme té una extensió de 15,24 quilòmetres quadrats i és bàsicament agrícola. Al regadiu s'hi conrea alfals, patates (o trumfos com diuen els autòctons), hortalisses, llegums, farratges i arbres fruiters; al secà oliveres, vinya i cereals -blat i ordi especialment-. També té unes 70 hectàrees que es dediquen a guaret. Una part del terme és bosc, roureda i carrasca. L'economia es completa amb la ramaderia, concretament amb bestiar porcí i oví. [2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Tossal
  1. «El Tossal (Ponts)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. VV.AA.. Descobrim Ponts i el Mig Segre. Consell Comarcal de la Noguera i Ajuntament de Ponts, maig 1999 (Sortides per la Noguera 3). ISBN 84-605-8984-6.