Eleccions municipals de València de 1976

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Eleccions municipals de València de 1976
 ← 1973 Modifica el valor a WikidataValència Modifica el valor a Wikidata 1979 Modifica el valor a Wikidata  → 
Data25 gener 1976 Modifica el valor a Wikidata
Tipuseleccions a l'alcaldia Modifica el valor a Wikidata
Càrrec a elegirbatle de València Modifica el valor a Wikidata
Participació
24Punt percentual 53.18
Nombre de vots vàlids    Nombre de vots en blanc 1   Nombre de vots nuls  ? 
Resultat de la votació Modifica el valor a Wikidata
Miquel Ramón i Izquierdo  — Movimiento NacionalElegit
20   83.33٪
 
Investidura Modifica el valor a Wikidata
Reemplaça:Persona elegida:
Antonio Soto BisquertMiquel Ramón i Izquierdo Modifica el valor a Wikidata

Les eleccions municipals de València de 1976 van ser les darreres eleccions municipals de la ciutat sota l'administració del règim franquista. També van ser les primeres en tot el règim per a triar l'alcalde i no la corporació, tot i que van ser els mateixos 24 regidors de la corporació, elegits entre 1971 i 1973, qui elegirien l'alcalde d'entre els candidats presentats. Es van celebrar el 25 de gener de 1976 i el guanyador va ser en Miquel Ramon i Izquierdo, candidat oficialista.[1]

Antecedents[modifica]

Quan l'aleshores ministre de governació, Manuel Fraga Iribarne convocà eleccions municipals perquè el consistori (eixit de les eleccions municipals de 1971 i 1973) triarà alcalde, l'aleshores alcalde Miquel Ramon Izquierdo va decidir presentar-se a la reelecció. Antonio Soto Bisquert, llavors Primer Tinent d'Alcalde de València, va ser nomenat Alcalde.

Candidats[modifica]

Campanya[modifica]

Durant la campanya electoral, que durà onze dies, l'actitud dels candidats va ser diversa. Miquel Ramón Izquierdo es reuní a porta tancada amb els seus regidors i remití una carta a la premsa amb el títol de "Carta al poble valencià" on indicà que després de 849 dies de mandat per designació ministerial es presentava a la reelecció per a un mandat "presumiblement curt" i que ho feia perque creia complir amb el seu deure de fer temps per a que la corporació eixida de les anteriors eleccions poguera desenvolupar les seues tasques, també diu que el seu programa es pot resumir en tres paraules: "Servir a València".

Daniel González Tregón va presentar una campanya ambigua acudint a reunions a l'ajuntament amb els regidors de la corporació però també a col·loquis universitaris o actes d'associacions de barri, tot i això, no oferirà un programa coherent, ja que tot el món sap els resultats de les eleccions i sap que es presenta per pur plaer i distracció.

Serafín Ríos Mingarro, comptà amb el suport de certes associacions de veïns de barri i a la Junta Democràtica del País Valencià. La seua campanya electoral va ser de les més actives, publicitant l'activitat de les associacions de veïns i reclamant municipis més democràtics. Va rebre atacs de l'ultradreta, quan a Las Provincias va aparèixer una carta on serà desprestigiat per uns suposats casos d'especulació urbanistica. L'acte més important de la campanya va ser un berenar on, per a reclamar la democratització municipal i l'ús verd del riu, se celebrà a l'antiga riera del Túria amb detalls d'acampada i aplec. Tot i que la premsa de l'època no escrigué tot el que passà, la concentració de més d'un miler de persones suposà una festa ciutadana on es reclama la llibertat, l'amnistia i estatut d'autonomia, en un ambient de diversió i reivindicació.[3]

Resultats[modifica]

Vot d'investidura[modifica]

Investidura
Data 25 de gener de 1976
Majoria El candidat més votat
Miquel Ramón i Izquierdo
20 / 24
1
Serafín Ríos Mingarro
2 / 24
N
Daniel González Tregón
1 / 24
N
En blanc
1 / 24
Absents
0 / 24
Fonts:[3]

Referències[modifica]