Englés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEnglés
Biografia
Floruitdècada del 1250 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciótrobador, poeta, compositor, joglar Modifica el valor a Wikidata

Englés (fl....1253...) és el nom d'un joglar del qual es conserva només una composició.

Dades biogràfiques i obra[modifica]

No es té cap dada sobre aquest joglar. Pel nom, sembla més un joglar que no pas un trobador. Escriu estant a la cort de Navarra, però no se'n sap el seu origen, ja que no és clar si el nom (en realitat un sobrenom) Englés indica el seu origen com a anglès o està motivat en un altre fet.

Se'n conserva només una composició, transmesa amb llacunes per l'únic cançoner (f) que la conserva, que és una tençó amb un altre trobador o joglar del qual no es diu el nom. Englés la inicia criticant el rei de Navarra per avar fent un joc de paraules amb cort ("cort" i "curt, curta"; diu que la cort és curta en cortesia i en donar, etc). L'anònim respon que Englés critica el rei navarrès perquè és francès i que és d'esperar que un francès no doni generosament a un anglès. Falta tota una estrofa que correspondria a Englés i on possiblement manifesti la intenció d'anar a la cort del rei d'Aragó. Hi ha encara una estrofa de l'anònim i una tornada on Englés envia el poema al rei d'Aragó.

S'ha conclòs que el rei navarrès esmentat deuria ser Teobald I de Navarra, ell mateix trober en llengua francesa.[1]

Obra[modifica]

  • (138,1)[2] A la cort fuy l'autrier del rey navar

Referències[modifica]

  1. En els darrers anys del segle xii, Raimbaut de Vaqueiras menciona en diverses composicions a un cavaller amb el senhal d'"Englés" però es tracta, certament, d'una altra persona.
  2. Una explicació sobre la numeració de la poesia trobadoresca d'acord amb el repertori de Pillet i Carstens es troba a l'article Alfred Pillet.

Bibliografia[modifica]

  • Alfred Pillet / Henry Carstens, Bibliographie der Troubadours von Dr. Alfred Pillet [...] ergänzt, weitergeführt und herausgegeben von Dr. Henry Carstens. Halle : Niemeyer, 1933 [Englés és el número PC 138]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]