Erdo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaErdo
Imatge
El poble d'Erdo en el seu entorn

Localització
Map
 42° 24′ N, 0° 54′ E / 42.4°N,0.9°E / 42.4; 0.9
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
ComarcaPallars Jussà
MunicipiSarroca de Bellera Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud1.228,1 m Modifica el valor a Wikidata

Erdo és un poble del municipi de Sarroca de Bellera, a la comarca del Pallars Jussà. Formava part del terme primitiu de Sarroca de Bellera.

Està situat a 1,7 km en línia recta al nord-est del seu cap de municipi, i és accessible per una pista rural asfaltada que surt del mateix Sarroca de Bellera per pujar a Vilella i a Erdo, on arriba en 4 km de forta pujada. Aquesta pista passa a prop de Vilella, però no entra en aquest poble.

L'església parroquial de Sant Julià

Erdo té l'església parroquial dedicada a sant Julià. És un temple petit, d'una sola nau, amb un campanaret a l'angle sud-est.

Història[modifica]

El 1981 Erdo encara tenia 7 habitants, després d'un procés de despoblament allargassat durant el segle xx. El 2005, però, havia experimentat una certa recuperació, i assolia els 13 habitants.

Pascual Madoz, en el seu Diccionario geográfico... del 1845 parla breument d'Erdo, i remet a l'article Coloma de Erdo, Sta.. Només diu que té 3 cases. Anant a l'article dedicat a Santa Coloma d'Erdo, s'hi llegeix que estan situats els dos pobles en un pla, Erdo amb 3 cases i Santa Coloma amb 2, d'una sola planta i bona construcció. El terreny és muntanyós, d'arenisca i de qualitat mitjana. Tenen una font abundant de molt bona qualitat. S'hi conreaven 400 jornals de secà i 10 o 12 de prat. Sense boscos, però amb algunes alzines, oms i nogueres. S'hi produïa blat, sègol, ordi, patates, algunes llegums, fruites i llana. Hi ha també una mica de bestiar d'ovelles, vaques i eugues. Hi havia cacera de perdius i conills. També hi havia una pedrera de calç. 3 veïns (caps de família) i 15 ànimes (habitants) en formaven la població.

Serveis turístics[modifica]

El poble d'Erdo és dels que té una certa oferta turística, d'aquest sector del Pallars Jussà. S'hi pot trobar l'allotjament rural La Taleia, situat al nord-oest del poble, a la sortida cap a Sarroca de Bellera[1] i la casa rural Casa Lladós, una mica abans d'arribar al poble.[2]

Bibliografia[modifica]

  • Barbal, Maria. «Erdo». A: Camins de quietud. Barcelona: Edicions 62, 2002 (3a edició) (No ficció, 6). ISBN 84-297-4894-6. 
  • BELLMUNT I FIGUERAS, Joan. "Erdo". Dins Pallars Jussà, II. Lleida: Pagès Editors, 1997 (Fets, costums i llegendes, 32). ISBN 84-7935-406-2
  • CASTILLÓ, Arcadi i LLORET, T. "Sarroca de Bellera", a El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0
  • MADOZ, Pascual. "Erdo". Dins Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Madrid: Establecimiento Literario-Tipográfico, 1845. Edició facsímil Articles sobre El Principat de Catalunya, Andorra i zona de parla catalana del Regne d'Aragó al <<Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar>> de Pascual Madoz. V. 1. Barcelona: Curial, 1985. ISBN 84-7256-256-5.

Referències[modifica]

  1. «La Taleia» (en espanyol europeu). [Consulta: 13 març 2021].
  2. «Casa Lladós Erdo en Sarroca de bellera» (en castellà). [Consulta: 13 març 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Erdo