Vés al contingut

Església de Santa Marina de Jerusalem de Torre Baixa

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església de Santa Marina de Jerusalem de Torre Baixa
Imatge
Dades
TipusEsglésia, bé cultural i església parroquial catòlica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTorre Baixa (el Racó d'Ademús) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 05′ 44″ N, 1° 15′ 24″ O / 40.095684°N,1.256564°O / 40.095684; -1.256564
Bé immoble de rellevància local
Identificador46.09.242-001
Activitat
Diòcesiarquebisbat de València Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

L'Església de Santa Marina de Jerusalem del municipi valencià de Torre Baixa (Racó d'Ademús) és un temple catòlic de construcció recent.

Situat a la confluència del carrer del Rosari i la plaça de l'Església (o del Racó) i la plaça del rei En Jaume el Conqueridor, coneguda popularment com la Replaceta.

La primera pedra de l'edifici es va posar en 1954. La seva fàbrica és de maó sense revestir i pedra, amb una esvelta torre-campanar del mateix material i basament de pedra calcària tallada. La seva teulada de teula àrab és a dues aigües, que recau sobre els petits sostres separats per contraforts de les capelles laterals. L'interior és ampli i lluminós, amb tres naus: una central i dos laterals, que donen cabuda a diverses capelles adjacents. Posseïx un atri interior, cobert pel cor: a aquest s'accedeix per les escales interiors de la torre-campanar.

Presbiteri

Destaca de l'interior el seu artesanat d'escaiola figurant fusta i les línies rectes de la seva arquitectura, amb fins i tot finestrals en els laterals i un presbiteri nu, als costats del qual es troben la sagristia i una capella dedicada al Sagrari.

Aquest nou temple va substituir altre anterior, començat a construir a la dècada de 1660 pel senyor de la Torrebaixa, en Jaume Ruiz de Castellblanch.[1] Aquell temple barroc s'alçava sobre el mateix solar de l'actual. La seva grandària era menor i tenia altra orientació: d'est a oest. Va caldre demolir-lo a conseqüència dels danys que sofrís la seva estructura a causa dels bombardejos que va patir la població de Torre Baixa durant la Guerra Civil (1936-39); i també, a causa dels refugis antiaeris que es van construir en el seu subsòl, que van propiciar les esllavissades de terra que van esquerdar els murs, voltes i fonaments.

Referències[modifica]

  1. Font: ESLAVA BLASCO, R.: "Bandolerismo en el Rincón de Ademuz durante el siglo XVII: el caso de don Jaime Ruiz de Castellblanch, señor de Torrebaja" Arxivat 2014-04-21 a Wayback Machine., a la revista Ababol, nº 60. P. 20. ISSN 1578-6978. Ademús, 2009.(castellà)