Església de l'Assumpció de Vistabella del Maestrat

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església de l'Assumpció
Imatge
Vista de l'església
EpònimAssumpció de Maria Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia i monument Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegles xvi i xvii
Característiques
Estil arquitectònicRenaixement/Gòtic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVistabella del Maestrat (l'Alt Maestrat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPlaça de l'Església
Map
 40° 17′ 38″ N, 0° 17′ 31″ O / 40.2939°N,0.2919°O / 40.2939; -0.2919
Bé d'interès cultural
Data28 setembre 2007
IdentificadorRI-51-0009181
Codi IGPCV12.04.139-005[1] Modifica el valor a Wikidata
Bé d'interès cultural
IdentificadorRI-51-0009181
Codi IGPCV12.04.139-005[1] Modifica el valor a Wikidata

L'església parroquial de l'Assumpció de la Mare de Déu de Vistabella del Maestrat (Alt Maestrat, País Valencià), sub invocatione Assumptionis Beatae Mariae Virginis,[2] com era costum al segle xiii, és un temple religiós situat a la plaça de l'Església del municipi. Es tracta d'un dels millors temples d'un llarg episodi arquitectònic que es desenvolupa en l'arquitectura valenciana des de finals del segle xvi fins a mitjans del segle xvii, del qual són bon exemple les esglésies parroquials de Vilafranca, Traiguera, la Jana, Xert, Canet lo Roig, entre altres. En totes, el llenguatge i l'ordre renaixentista es combina amb solucions constructives de tradició gòtica, com la volta de creueria.

Arquitectura[modifica]

L'església és de tres naus, amb presbiteri, quedant la seva planta inscrita en un rectangle. Té una nau central i dos de laterals, de cinc trams, i l'últim de la central es tanca formant absis poligonal, darrere un deambulatori cobert amb volta de canó. Es cobreix amb voltes de creueria, que són simples en les naus laterals, i amb terceletes en la central i capelles de la capçalera, i amb terceletes, lligams i cadenes en l'absis. El deambulatori queda cobert en els seus tres trams per dues voltes de creixeria diferents (una trencada pel lucernari barroc, a manera transparent) i una volta de cassetons. Té la torre situada als peus, i dues capelles i sagristies en la capçalera. La portada principal es disposa a manera de façana retaule de tres pisos i s'alberga sota un nínxol que es tanca per un arc apuntat. La situada als peus i sota la torre queda protegida així mateix per un nínxol que es tanca per un arc de mig punt.

La torre campanar s'aixeca sobre l'angle sud-oest del cos principal. És de planta rectangular. Els seus paraments d'angle són prolongació dels murs lateral i frontal de l'edifici. Presenta un cos superior de campanes, rematat per àtic perimetral amb ampit amb pilastres. La fàbrica és de carreus a excepció del mur de l'evangeli.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església de l'Assumpció de Vistabella del Maestrat
  1. 1,0 1,1 URL de la referència: http://eduwp.edu.gva.es/patrimonio-cultural/ficha-inmueble.php?id=2487.
  2. Comissió textos religiosos. Missa pro populo. Assumptio Beatæ Mariæ Virginis. València: AVL [Consulta: 4 abril 2019].  Arxivat 4 April 2019[Date mismatch] a Wayback Machine.