Vés al contingut

Església nova de Santa Maria d'Aguilar

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Maria d'Aguilar
Dades
TipusEsglésia i edifici històric Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVIII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura neoclàssica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontmajor (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióGargallà. Montmajor (Berguedà)
Map
 41° 57′ 09″ N, 1° 41′ 47″ E / 41.95237°N,1.69643°E / 41.95237; 1.69643
IPA
Data de finalització2016
IdentificadorIPAC: 3461

L'església nova de Santa Maria d'Aguilar és un monument que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català del municipi de Montmajor (Berguedà). Es troba però, més a prop de la vila de Cardona (Bages). És una església sufragània de Sant Andreu de Gargallà.

Descripció[modifica]

Santa Maria del Sunyer d'Aguilar és una església d'una sola nau amb un petit transsepte marcat i amb el campanar adossat a llevant de planta quadrada i cobert a quatre vessants. Una sagristia de planta quadrada s'aixeca a tramuntana. L'església està coberta a doble vessant i la façana presenta un òcul de petites dimensions i una porta amb dentell. L'aparell és força irregular. L'obra és senzilla i sense cap element a ressaltar.[1]

Notícies històriques[modifica]

L'església és la nova construcció religiosa alçada prop de la masia del Sunyer d'Aguilar a finals del segle xviii i consolidada l'any 1833, segons esmenta la llinda de la porta d'entrada. És l'església de la casa i substitueix l'antiga església romànica de Santa Maria d'Aguilar, totalment enrunada i a pocs metres de distància (just al costat de les restes de l'antic castell d'Aguilar o Podio Aquilare.

L'església fou alçada en un moment de gran prosperitat per la casa pairal del Sunyer d'Aguilar, s'abandonà l'antiga casa, veïna a l'esmentada església i es construí també la nova i elegant masia.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Església de Santa Maria d'Aguilar del Sunyer». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 10 juny 2012].