Vés al contingut

Estimació numèrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'estimació numèrica comprèn una sèrie de tècniques d'anàlisi numèrica per aproximar el valor numèric d'una expressió matemàtica.

Comparació asimptòtica de funcions[modifica]

La comparació asimptòtica de funcions apareix en la teoria de complexitat computacional i en informàtica concretament en disseny d'algorismes més eficients. Serveix per agrupar diferents funcions en classes de creixement asimptòtic a mesura que creix el valor d'una certa variable i formalitzar expressions del tipus " f creix molt més ràpid que g " (sent f i g funcions). En molts problemes el comportament d'una funció sobre els nombres enters f ( n ) el comportament per a petits valors de n és intranscendent però resulta important conèixer el seu comportament per a valors grans i poder comparar amb altres funcions del mateix tipus. Siguin f i g dues funcions definides reals i amb valors reals, en aquestes condicions es defineix:

La relació anterior es pot veure com una desigualtat "suau" entre les funcions considerades. De fet és la relació és una relació menys restrictiva que l'ordre estricte , i per això, resulta més senzill obtenir estimacions de creixement asimptòtic mitjançant la desigualtat "suau "que la desigualtat estricta.

Notació O[modifica]

La notació O és una notació una mica menys restritictiva i es pot expressar en termes de la relació . Més concretament:

Vegeu també[modifica]