Filats en coll

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La captura amb filats en coll és una tècnica de caça d'aus característica de les finques de muntanya a a la Serra de Tramuntana i les Serres de Llevant de Mallorca,[1] i a Menorca[2] i una de les pràctiques de caça (junt amb el reclam amb perdius mascle i la caça amb escopeta i gossos) més habituals a l'illa,[2] dut a terme especialment durant la de la tardor i hivern a primera o a última hora del dia.[2]

La captura consisteix en instal·lar, a les zones de pas de les aus,[3] que dormen als boscos i s'enlairen a l'alba a la recerca d’aliment volant baix vorejant les branques més altes dels arbres cap a les clarianes del bosc, una estructura de pedra en sec anomenada galera en la que se sostenen canyes d'entre 5 i 7 metres entre les quals s'instal·la un filats de canya o xarxa[4] L'estructura de pedra pot estar constituïda per un simple paretó o per una estructura mes complexa de pedra viva adobada i són de planta rectangular o quadrada. Amb aquesta tècnica es cacen, per exemple, coloms, perdius, tords, etc.

Referències[modifica]

  1. X.C. F.V.V. «La tradició de caçar a la Tramuntana». El Mundo, 27-02-2020. [Consulta: 28 octubre 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 Menorca: Gastronomía y cocina, pàg. 24
  3. Alomar Canyelles, 2001.
  4. Parc Etnològic de Caimari. Guia de Visita [Consulta: 28 octubre 2023]. 

Bibliografia[modifica]

  • Alomar Canyelles, Guillem; et al.. La pedra en sec. Materials, eines i tècniques tradicionals a les illes mediterrànies. Palma: Consell Insular de Mallorca FODESMA, 2001. 
  • Menorca: Gastronomía y cocina, Xim Fuster i Manel Gómez, Triangle Postals, Sant Lluís, 2005, ISBN 84-8478-187-9

Vegeu també[modifica]