Font de la Malallau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaFont de la Malallau
TipusFont Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAbella de la Conca (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVall de Carreu
Map
 42° 12′ N, 1° 05′ E / 42.2°N,1.09°E / 42.2; 1.09
Dades i xifres
Altitud940 m Modifica el valor a Wikidata
Al NomenclàtorNo hi consta; sí que
apareix en els mapes de l'ICC
La Font de la Malallau, respecte del terme d'Abella de la Conca

La Font de la Malallau és una font del terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà, situada a la vall de Carreu.

Està situada al límit dels termes municipals d'Abella de la Conca i de Conca de Dalt, a l'antic terme d'Hortoneda de la Conca, a l'àmbit de l'antic poble d'Herba-savina. És a la dreta del riu de Carreu, a l'esquerra del barranc de la Malallau, a prop i al sud-oest d'on es troben els serrats de la Malallau i de la Cabanera.

Etimologia[modifica]

Malallau és l'aglutinació de mala llau, és a dir, una llau feréstega, emboscada, mala. Es tracta d'un ús antic, molt abundós en la geografia catalana, de l'adjectiu llatí mala, femení, en aquest cas, amb el significat original de dolenta utilitzat per a designar un indret on la natura ha fet que el lloc sigui emboscat o de difícil accés. Joan Coromines[1] dedica força pàgines als topònims començats en mal- d'origen llatí.

D'altra banda, llau derivat del llatí labes (caiguda, esllavissada o ensorrada de pedres), terme molt utilitzat als Pallars per als barranquets curts i costeruts d'aquestes comarques.

Referències[modifica]

  1. Coromines, 1996.

Bibliografia[modifica]