Formació social

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Formació social (alemany: Gesellschaftsformation) és un concepte marxista (sinònim de «societat») que fa referència a l’articulació històrica concreta entre el mode de producció capitalista, el manteniment dels modes de producció precapitalistes i el context institucional de l'economia. Aquesta teoria del mode de producció capitalista es pot trobar al Capital de Karl Marx.

Marx va utilitzar el terme en l'anàlisi del desenvolupament econòmic i polític de la societat. Karl Marx no postulava que la qüestió de les formacions socioeconòmiques finalment es pogués resoldre i distingia diferents formacions en diferents treballs. Tot i que Marx no va formular una teoria completa de les formacions socioeconòmiques, la generalització de les seves afirmacions es va convertir en la base perquè els historiadors soviètics concloguessin que distingia cinc formacions d'acord amb les relacions industrials i les formes de propietat imperants: Prehistòria, Esclavitud, Feudalisme, Capitalisme i Comunisme.

Marx va adoptar un paradigma per entendre les relacions de poder entre capitalistes i treballadors assalariats: "en els sistemes precapitalistes era obvi que la majoria de la gent no controlava el seu propi destí, per exemple, sota el feudalisme, els serfs havien de treballar per als seus senyors. El capitalisme sembla diferent perquè, en teoria, la gent és lliure de treballar per a ells mateixos o per als altres com ells triïn. Tot i això, la majoria dels treballadors tenen tan poc control sobre les seves vides com els serfs feudals ".[1]

Referències[modifica]

  1. Peter Singer, Marx: A Very Short Introduction (Oxford: Oxford University Press, 2000) [first published 1980], p. 91.

Bibliografia complementària[modifica]

  • Cohen, GA, 1978. Teoria de la història de Karl Marx: una defensa. Princeton, Nova Jersey: Princeton University Press. Edició ampliada, 2000.
  • Karl Marx: Die deutsche Ideologie (1844). A: MEW 3, Berlín: Dietz 1956 i ss.
  • Karl Marx: Manifest Comunista (1844). A: MEW 4, Berlín: Dietz 1956 i ss.
  • Karl Marx: Zur Kritik der Politischen Ökonomie (1859). A: MEW 13, Berlín: Dietz 1956 i ss.
  • Konrad Lotter, Reinhard Meiners, Elmar Treptow : Marx-Engels-Begriffslexikon. Beck, München, 1984,ISBN 3-406-09273-X, S. 135 i ss.
  • György Lukács: Geschichte und Klassenbewußtsein (1923), Berlín: Luchterhand 1973.
  • Dieter Nohlen, Rainer-Olaf Schultze (Hg.): Lexikon der Politikwissenschaft. Theorien, Methoden, Begriffe. Bd. 1, 2005, S. 301.