Vés al contingut

Franel·la

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La franel·la és un teixit suau, de diversos tipus de qualitats. Originalment les franel·les estaven fetes de llana, però ara és més freqüent veure-les fetes de cotó, o amb fibres sintètiques. El procés de raspallat, és un procés mecànic on un fi metall raspalla la tela per crear fibres fines. Típicament, les franel·les poden ser d'un o doble costat, si han estat raspallades per tots dos costats.[1]

Usos històrics[modifica]

La tela de franel·la inicialment va ser utilitzada per fer roba d'abrigar per a combatre el fred de l'hivern. Com l'ús d'aquesta tela es va fer molt coneguda, la llana calenta s'utilitza per fer els uniformes de principis de beisbol i futbol. La calor i la durabilitat de la tela va ser apreciat pels obrers, en particular els agricultors, llenyataires, i altres persones que treballen a l'aire lliure. Camises, jaquetes, pantalons i roba interior de franel·la van ser peces de vestir relativament populars entre obrers i empleats durant els segles XIX i XX.

Les camises fabricades amb aquest material es van popularitzar en la dècada de 1990 a partir de l'explosió del grunge, un estil de rock que va sorgir en el nord-oest dels Estats Units en la dècada de 1980 i que es va fer popular en els 90, els intèrprets dels quals van utilitzar aquestes peces i les van convertir en una espècie de símbol de la seva forma de vestir.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Franel·la
  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.240. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014].