Frank Hilton Jackson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrank Hilton Jackson
Biografia
Naixement16 agost 1870 Modifica el valor a Wikidata
Kingston upon Hull Modifica el valor a Wikidata
Mort27 abril 1960 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Cookridge (Leeds) (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióPeterhouse (–1889) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic, sacerdot Modifica el valor a Wikidata
OcupadorRoyal Navy
Església d'Anglaterra Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeElizabeth Lucy Bernarda Mulhern
ParesWilliam i Alice Jackson
Premis

Frank Hilton Jackson (Kingston upon Hull, 16 d'agost de 1870 - Cookridge (Leeds), 27 d'abril de 1960) va ser un matemàtic anglès.

Vida i obra[modifica]

Jackson va fer els estudis universitaris al Peterhouse de la universitat de Cambridge en el qual es va graduar el 1889. En deixar la universitat va ser ordenat ministre de l'Església d'Anglaterra i va ser capellà d'una parròquia de Salisbury fins al 1898.[1] Els deu anys següents, va ser instructor i capellà de la Royal Navy; durant aquest període va participar en el sufocament de la rebel·lió dels bòxers, motiu pel qual va rebre la Medalla de la Guerra de la Xina.

El 1908 va tornar al servei religiós civil, essent rector de les parròquies de Christ Church a Isle of Dogs (Londres) i de Featherstone a Yorkshire. Durant la primera guerra mundial (1914-1918) es va tornar a enrolar com instructor de l'armada i, en acabar, va tornar al servei eclesiàstic, essent rector de Chester-le-Street i canonge honorari de la catedral de Durham.

Però Jackson no és recordat pels seus serveis militars o eclesiàstics, sinó perquè, entre ells, va trobar prou temps com per publicar una quarantena d'articles matemàtics, quasi tots ells sobre funcions hipergeomètriques i sobre el que avui es coneix com a q-derivades o derivades de Jackson.[2] A partir de l'estudi de les funcions hipergeomètriques, va introduir el concepte de q-anàleg i a partir d'ell va desenvolupar les idees de la derivació i la integració en el càlcul q.[3][4] L'operador q es remunta a Euler i Heine, motiu pel qual se l'anomena operador d'Euler-Heine-Jackson.[5]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Frank Hilton Jackson» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Berndt, Bruce C. «What is a q–series?». University of Illinois, 2010. Arxivat de l'original el 7 de febrer 2020. [Consulta: 14 juliol 2019]. (anglès)