Vés al contingut

Freieslebenita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralFreieslebenita

Clúster de cristalls maclats de freieslebenita en matriu de quars de les mines Neue Hoffnung Gottes, Freiberg, Alemanya (Mida: 5,6 x 4,4 x 1,9 cm)
Fórmula químicaAgPbSbS₃
EpònimJohann Carl Freiesleben Modifica el valor a Wikidata
Nom IUPACtrisulfur d'antimoni, argent i plom
Localitat tipusHimmelsfürst mine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs > sulfosals
Nickel-Strunz 10a ed.02.JB.15
Nickel-Strunz 9a ed.2.JB.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.05c Modifica el valor a Wikidata
Dana3.4.6.2
Heys5.7.29
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Hàbit cristal·líestriat, cristalls prismàtics, inclusions en galena i d'altres minerals de plata
Estructura cristal·linaa = 7.518(1) Å, b = 12.809(4) Å, c = 5.940(1) Å; β = 92.25(1)°; Z = 4
Grup puntualmonoclínica prismàtica
Colorgris acer fosc a gris plom
Maclesmacles planes {010}
Exfoliacióimperfecta a {110}
Fracturasubconcoidal a irregular
Duresa2,5
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllagris acer fosc a gris plom
Diafanitatopaca
Gravetat específica6,20 a 6,23
Densitat6,20-6,23 g/cm ³
Pleocroismemolt feble
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolFlb Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La freieslebenita[2] és un mineral de la classe dels sulfurs. El seu nom fa honor a Johann Carl Freiesleben (1774-1846), comissionat per a la mineria de Saxònia, Alemanya, que fou qui per primer cop descrigué aquest mineral obtingut a la mina Himmelsfürst, a Erbisdorf i Braünsdorf, prop de Freiberg, devers el 1773.[3]

Característiques[modifica]

La freieslebenita és un mineral d'argent, plom, antimoni i sofre, un sulfur amb fórmula química AgPbSbS₃. És de color gris acer fosc, la seva duresa és de 2,5 a l'escala de Mohs, i la seva lluentor és metàl·lica. La seva densitat és de 6,20 a 6,23 g/cm³, i cristal·litza en el sistema monoclínic. Forma cristalls prismàtics, normalment estriats, i inclusions en galena i d'altres minerals de plata.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la freieslebenita pertany a «02.JB: Sulfosals de l'arquetip PbS, derivats de la galena, amb Pb» juntament amb els següents minerals: diaforita, cosalita, marrita, cannizzarita, wittita, junoita, neyita, nordströmita, nuffieldita, proudita, weibul·lita, felbertalita, rouxelita, angelaite, cuproneyita, geocronita, jordanita, kirkiita, tsugaruita, pillaita, zinkenita, scainiita, pellouxita, chovanita, aschamalmita, bursaita, eskimoita, fizelyita, gustavita, lil·lianita, ourayita, ramdohrita, roshchinita, schirmerita, treasurita, uchucchacuaita, ustarasita, vikingita, xilingolita, heyrovskýita, andorita IV, gratonita, marrucciïta, vurroïta i arsenquatrandorita.

Formació[modifica]

La freieslebenita es troba normalment en zones hidrotermals. Una troballa important de freieslebenite es troba al districte miner de Hiendelaencina, a Espanya. També se'n troba al Nord i a Sud-amèrica, i en tota Àsia i Europa. Es troba associada generalment amb argentita, siderita, freibergita, polibasita, aramayoïta, plata, pirargirita, galena, andorita i acantita.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Freieslebenita
  1. «Freieslebenite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 26 juliol 2014].
  2. Riba, O.; Melgarejo, J.C.; Mata, J.M. Vocabulari de mineralogia. Segons les normes de la International Mineralogical Association. Amb equivalències angleses. Edicions Universitat Barcelona, 2000. ISBN 9788493100100 [Consulta: 3 abril 2012]. 
  3. Anthony, J.W.; Bideaux, R.A.; Bladh, K.W. [et al.].. «Freieslebenite». A: Handbook of Mineralogy (pdf). Chantilly, EUA: Mineralogical Society of America, 2005 [Consulta: 29 març 2012].