Vés al contingut

Front Feixista Frisó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFront Feixista Frisó
Dades
Nom curtFFF Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització
partit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticafeixisme
nacionalisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1933
FundadorJan Melles van der Goot (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

El Front Feixista Frisó (frisó Frysk Faksiste Front) fou un grup frisó d'inspiració feixista creat el 1933 pel passant Jan Melles van der Goot,[1] qui va atraure alguns joves frisons radicalitzats i grups d'estudiants; va publicar opuscles en frisó on mostrava la seva admiració pel nacionalsocialisme alemany i emfatitza el caràcter orgànic i natural del seu nacionalisme, que estroncava amb el neopaganisme i un antiprotestantisme a ultrança.

Va obtenir el suport de 10.000 militants frisons, i va col·laborar estretament amb l'NSB d'Anton Mussert. Però com que aquest no va accedir a les seves demandes nacionalistes, Van der Goot se'n distanciaria i fundaria el 1938 el Fryske Folkspartei (Partit Popular Frisó), amb el poeta i antic militant socialista Douwe Kiestra (1899-1970).[2][3]

Quan els nazis ocuparen els Països Baixos, formà part del trijemanskip (triumvirat) amb Douwe Kalma i Eelstje Folkerstma, que pretenia unir tots els grups nacionalistes i encarregar-se de la negociació amb les autoritats d'ocupació. Però els nazis el substuïren com a cap per Rintsje Sybesma (1894-1975), més obertament pronazi, qui fundaria un partit partit nazi frisó, racista i antisemita, que buscava l'annexió de la Província de Frísia al Tercer Reich Alemany, i per Douwe Kiestra. Ambdós formaren part del Fryske Rie (Consell Frisó), però el 1944 es negaren a jurar lleialtat Heinrich Himmler i aquest ordenà dissoldre l'organització.

Referències[modifica]