Front Independentista

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFront Independentista
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata

El Front Independentista (FI) és la primera coalició formada pels moviments partidaris de la independència de Nova Caledònia el 4 de juny de 1979 per a les eleccions territorials de Nova Caledònia de 1979 per a formar una majoria per assolir la sobirania utilitzant les institucions existents.

Components[modifica]

El Front era format pels partits:

Evolució[modifica]

Organitzaren per a les eleccions de 1979 una llista comuna que va obtenir el 34,4% dels vots i 14 escons de 36, repartits 10 per a UC, 1 per a Palika, 1 per l'UPM, 1 pel FULK i 1 pel PSC. Els anti-independentistes del RPCR en van obtenir 15 i els altres 7 anaren a parar a la Fédération pour une Nouvelle Société Calédonienne (FNSC); aquests dos van formar un govern de coalició anomenat Entesa Nacional per a formar el consell de govern. Però el 9 de juny de 1982 es va aprovar una moció de censura gràcies a la retirada del FNSC del govern de coalició, a causa d'un desacord sobre la reforma fiscal. I la FNSC, tot i que contrària a la independència. S'uní al Front Independentista per a formar un nou govern presidit per Jean-Marie Tjibaou el 18 de juny de 1982.

A partir d'aquest moment, els independentistes arribaren al poder, quatre membres del FI formaren part del govern en set (Jean-Marie Tjibaou, Henri Bailly, André Gopea, Yvonne Hnada, Henri Wetta). Però l'assassinat de Pierre Declercq, secretari general de la Unió Caledoniana, el 19 de setembre de 1981 i el poc significatiu avanç de l'independentisme és poc significativa, alhora que els seus partidaris eren al poder, empentà als independentistes a considerar que era impossible assolir la sobirania a través del Consell de Govern i promogueren l'adopció d'una línia més dura en el seu discurs i la ruptura total amb les institucions existents.

Així, en una conferència celebrada entre el 22 i el 24 de setembre de 1984 es va dissoldre el Front Independentista i fou substituït pel Front d'Alliberament Nacional Canac Socialista (FLNKS), que immediatament va fer una crida a boicotejar les eleccions territorials del desembre.

Enllaços externs[modifica]