Frontera entre Nigèria i Benín

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Frontera entre Nigèria i Benín
Característiques
Entitats Benín Benín Nigèria Nigèria
Extensió773 km
Història
Establiment1960
Reconeixement actual2009
Coordenades11° 42′ N, 3° 37′ E / 11.7°N,3.61°E / 11.7; 3.61

La frontera entre Nigèria i Benín és la línia fronterera en sentit nord-sud que separa l'est de Benín de l'oest de Nigèria a l'Àfrica Central, separant els departaments beninesos d'Alibori, Borgou, Collines, Plateau i Ouémé dels estats nigerians de Níger, Kwara, Ogun, Oyo, Lagos i Kebbi. Té 773 km de longitud.[1][2]

Traçat[modifica]

Comença a la costa del golf de Guinea, junt a Porto Novo, remunta cap al nord sobre uns 300 kilòmetres, després fira cap a l'est sobre uns 35 kilòmetres abans de prendre una direcció nord-est. El riu Beffa marca aquesta frontera sobre la seva part central[3] fins al trifini entre Níger, Nigèria i Benín, al riu Níger.

Història[modifica]

Les fronteres entre ambdós estats es van establir quan ambdós s'independitzaren en 1960. Oficialment, els conflictes fronterers foren resolts en 2009[4] i la creació d'una commissió mixta beninesa-nigeriana de delimitació de fronteres. Tanmateix encara s'hi han produït incidents com els d'agost de 2013 causats per militars nigerians a Malanville. Aquesta vila al nord de Benín, tot i que fronterera amb el Níger però més pròxima a Nigèria, és un dels principals punts de trànsit entre Nigèria i Benín, principalment d'hidrocarburs (kpayo).[4] És poblada majoritàriament per iorubes,[4] una de les principals ètnies de Nigèria.

Referències[modifica]

  1. «Benín». The World Factbook. Central Intelligence Agency.
  2. «Nigeria». The World Factbook. Central Intelligence Agency.
  3. Djibril Debourou. La société baatonnu du Nord-Bénin. Son passé, son dynamisme, ses conflits et ses innovations. L'Harmattan, p. 610 (études africaines). 
  4. 4,0 4,1 4,2 «Annexion nigériane au Bénin». Carto, 20, novembre-décembre 2013, pàg. 7.