Fu Baoshi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFu Baoshi

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 octubre 1904 Modifica el valor a Wikidata
Nanchang Fu (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort29 setembre 1965 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Nanquín (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHemorràgia cerebral Modifica el valor a Wikidata
SepulturaNanquín Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Nanquín Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball República Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióhistoriador de l'art, paisatgista, pintor, professor Modifica el valor a Wikidata
GènerePaisatge Modifica el valor a Wikidata

Fu Baoshi (xinès: 傅抱石) fou un pintor xinès contemporani, paisatgista i dissenyador de segells (amb tinta vermella). A partir de 1949 es va adherir, amb entusiasme, al projecte de la “Nova Xina” impulsada pel dirigents de la República Popular que acabava d'instaurar-se..nascut el 1904 nascut el 1904 a Xinyu província de Jiangxi i mort el 1965. Va ser director de l'”Escola de Pintura de la província de Jiangsu”. Va exercir el càrrec de sots-president de la “Federació d'artistes xinesos”. També va ser professor del “Departament d'Art de la Universitat Central de Nanjing

Aquest artista, més aviat autodidacta, exponent del corrent tradicionalista tot fent servir mètodes occidentals, va ser un dels artistes preferits del president Mao Zedong. Va aprofundir els seus coneixements de la pintura xinesa al Japó, en un dels pocs viatges que va fer a l'estranger. En aquest país, a diferència de la Xina, existien exposicions públiques sobre art xinès (a la seva pàtria les grans obres pertanyien a particulars). En els seus treballs hi trobem aportacions de la pintura del Japó. Es va dedicar a traduir monografies japoneses sobre art xinès al mandarí. Pintava amb tinta sobre paper, fugint de la dependència de la cal·ligrafia i amb esquitxos i apartant-se del monocromatisme. Va destacar com a pintor de paisatges i de figures dels segles IV i III aC. Amb les noves orientacions de les autoritats comunistes, les seves pintures ja no representaven tant paisatges muntanyencs anteriors sinó fàbriques, avions, soldats, etc. No obstant, no caure en la temptació de les limitacions del realisme soviètic. El Museu de Nanjing guarda una quantitat important de les seves obres més representatives.

És autor de diversos estudis sobre belles arts. Amb 25 anys va escriure “Sobre l'evolució de la pintura xinesa”. També ha realitzat investigacions sobre artistes que es van dedicar a la pintura de paisatges al llarga de la història del seu país.

Bibliografia[modifica]

  • “A history of art in 20th-century “China “ de Lu Peng i prefacis de Bruce Doar i Fan Jingzhong. Pàg. 573

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fu Baoshi

Sobre l'exposició: “Chinese Art in an Age of Revolution” (“Art xinès en una época de revolució”):