Furcraea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuFurcraea Modifica el valor a Wikidata

Furcraea foetida Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsparagaceae
SubfamíliaAgavoideae
GènereFurcraea Modifica el valor a Wikidata
Vent.
Tipus taxonòmicFurcraea cubensis Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Sinònims
  • Fourcroya Spreng., Anleit. Kenntn. Gew., ed. 2, 2(1): 238. 1817, orth. var.
  • Funium Willemet, Ann. Bot. (Usteri) 18: 26. 1798.
  • Roezlia Laurentius, Bonplandia (Hannover) 9: 274. 1861.

Furcraea és un gènere de plantes suculentes que pertany a la família de les Agavàcies, nativa de les regions tropicals de Mèxic, Carib, Centreamèrica i nord de Sud-amèrica.

Taxonomia[modifica]

El gènere va ser descrit per Étienne Pierre Ventenat i publicat a Bull. Sci. Soc. Philom. Paris 1: 65. 1793.[1] L'espècie tipus és: Furcraea cubensis (Jacq.) Vent.

Etimologia[modifica]

El gènere Furcraea va ser anomenat així per Étienne Pierre Ventenat el 1793, en honor del comte Antoine de Fourcroy, químic al Jardí Reial de les Plantes Medicinals, a París.

Taxonomia[modifica]

A continuació s'ofereix un llistat de les espècies del gènere Furcraea acceptades fins al maig de 2011, ordenades alfabèticament. Per a cadascuna s'indica el nom binomial seguit de l'autor, abreujat segons les convencions i usos, i la publicació vàlida.[2][3]

Referències[modifica]

  1. «Furcraea». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 24 novembre 2012].
  2. n'hi ha un sol nom correcte per a cada tàxon, que n'és «vàlidament publicat», és a dir, que s'até als «principis de nomenclatura». Els principis de nomenclatura, comuns a tots els codis, són: que el tàxon no hagi estat nomenat abans, que el seu nom estigui en llatí i no hagi estat utilitzat ja en un altre tàxon, i que estigui associat a una descripció i a un exemplar tipus. Perquè els noms científics siguin vàlidament publicats, el nom, la descripció i la ubicació de l'exemplar tipus han de ser publicats en una revista científica amb revisors (això és, amb perits experts en el tema que revisen les publicacions per acceptar-les, corregir-les o rebutjar-les). Per a més informació sobre les regles de nomenclatura, vegeu Greuter, W. et al. 2000. International Code of Botanical Nomenclature (St. Louis Code).Gantner/Koeltz. ([1] Arxivat 2002-12-12 a Wayback Machine.).
  3. «Furcraea». Royal Botanic Gardens, Kew: World Checklist of Selected Plant Families. [Consulta: 14 maig 2011].