Gàbia (vela)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Gàbia (desambiguació)».
La Recouvrance amb dues gàbies quadrades

La gàbia és la vela que es col·loca en els mastelers, en un vaixell de vela. El nom de gàbia aplicat a aquestes veles té el seu origen en una mena de garita anomenada gàbia que es construïa antigament a la part superior o "cofa" dels pals i servia per col·locar el mariner de talaia i per a altres usos.

La forma d'aquesta vela és de trapezi. Els seus punys, és a dir, les seves puntes o cantonades inferiors es fixen per mitjà de les seves escotes a les extremitats de la verga baixa inferior i es presenta i s'estén al vent per mitjà d'una drissa, la verga que la suporta, que va suspesa, puja al llarg del masteler de la part superior i penja com un estendard.

Les gàbies són les principals veles d'un vaixell de "creu" i les de més freqüent ús per ser les més avantatjosament col·locades per rebre el vent i donar impuls a la seva massa. La meitat superior de la seva superfície està proveïda de faixes o riços que en determinades circumstàncies serveixen per escurçar o estrènyer les veles ("riçar" o fer "riços"), cosa que s'aconsegueix aferrant o assegurant la part superior de la vela doblegada per capes o faixes regulars i paral·leles sobre la verga que la suporta, disminuint la superfície vèlica.

Tipus de gàbies[modifica]

  • Gàbia de caprici. La que té una faixa més de rínxols.
  • Gàbia volant. La de posar i treure.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gàbia
  • El contingut d'aquest article incorpora material del Diccionari Enciclopèdic Hispano-Americà l'any 1898, que es troba en el domini públic.