Vés al contingut

GDDR6 SDRAM

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticGDDR6 SDRAM


Graphics Double Data Rate 6 Synchronous Dynamic Random-Access Memory (GDDR6 SDRAM) és un tipus de memòria gràfica síncrona d'accés aleatori (SGRAM) amb un ample de banda elevat, interfície de "doble velocitat de dades", dissenyada per utilitzar-se en targetes gràfiques, consoles de jocs, i informàtica d'alt rendiment. És un tipus de GDDR SDRAM (gràfics DDR SDRAM), i és el successor de GDDR5. Igual que GDDR5X, utilitza QDR (taxa de dades quàdruple) en referència al rellotge d'ordres d'escriptura (WCK) i ODR (taxa de dades octal) en referència al rellotge de comandaments (CK).[1]

Visió general[modifica]

L'especificació finalitzada va ser publicada per JEDEC el juliol de 2017.[2] GDDR6 ofereix una amplada de banda més gran per pin (fins a 16 Gbit/s) i tensions de funcionament més baixes (1,35 V), augmentant el rendiment i disminuint el consum d'energia en relació amb GDDR5X.

GDDR6X[modifica]

Micron va desenvolupar GDDR6X en estreta col·laboració amb Nvidia. GDDR6X SGRAM encara no havia estat estandarditzat per JEDEC. Nvidia és l'únic soci de llançament de GDDR6X de Micron.[3] GDDR6X ofereix una amplada de banda augmentada per pin entre 19 i 21 Gbit/s amb senyalització PAM 4, permetent que es transmetin dos bits per símbol i substituint la codificació anterior NRZ (no retorn a zero, PAM2) que només proporcionava un bit per símbol, limitant així l'ample de banda per pin de GDDR6 a 16 Gbit/s.[4] Les primeres targetes gràfiques que utilitzen GDDR6X són les targetes gràfiques Nvidia GeForce RTX 3080 i 3090. La senyalització PAM4 no és nova, però costa més d'implementar, en part perquè requereix més espai als xips i és més propensa a problemes de relació senyal-soroll (SNR),[5] que va limitar principalment el seu ús a xarxes d'alta velocitat (com ara Ethernet 200G). GDDR6X consumeix un 15% menys d'energia per bit transferit que GDDR6, però el consum total d'energia és més gran ja que GDDR6X és més ràpid que GDDR6. De mitjana, PAM4 consumeix menys potència i utilitza menys pins que la senyalització diferencial tot i que és més ràpid que NRZ. Es creu que GDDR6X és més barat que la memòria d'ample de banda alt.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Smith, Ryan. «Micron Spills on GDDR6X: PAM4 Signaling For Higher Rates, Coming to NVIDIA's RTX 3090» (en anglès). www.anandtech.com.
  2. «GRAPHICS DOUBLE DATA RATE 6 (GDDR6) SGRAM STANDARD | JEDEC» (en anglès). www.jedec.org.
  3. September 2020, Anton Shilov 06. «Micron Reveals GDDR6X Details: The Future of Memory, or a Proprietary DRAM?» (en anglès). Tom's Hardware, 06-09-2020. [Consulta: 7 setembre 2020].
  4. «Doubling I/O Performance with PAM4 - Micron Innovates GDDR6X to Accelerate Graphics Memory» (en anglès). Micron. [Consulta: 11 setembre 2020].
  5. Maliniak, David. «EDN - The fundamentals of PAM4» (en anglès), 14-01-2016.