Gai Fanni Estrabó (escriptor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Gai Fanni Estrabó».
Infotaula de personaGai Fanni Estrabó
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana tardana Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansMarcus Fannius (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Gai Fanni Estrabó (en llatí Caius Fannius M. F. Strabo) va ser un militar i escriptor romà gendre de Leli. Hi hauria un contemporani amb el mateix nom (Gai Fanni) que segons Ciceró va ser tribú de la plebs el 142 aC i que hauria de ser persona diferent, ja que en aquest any, Gai Fanni Estrabó estava servint a Hispània. Una altra possibilitat és que el Gai Fanni esmentat com a tribú fos ell mateix i llavors seria tribú militar a Hispània, però un error així de Ciceró sembla poc probable.[1]

Va servir de jove a Àfrica sota Publi Corneli Escipió Emilià Africà Menor l'any 146 aC, i amb Tiberi Semproni Grac va ser el primer a escalar les muralles de Cartago. Després va servir a Hispània (142 aC) amb Fabi Màxim Servilià. Va assistir a les lectures del filòsof estoic Paneci. La seva fama com a escriptor era deguda a la seva obra "Historia" de la que no es coneix el contingut.

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. III (en anglès). Boston: Little, Brown and Co., 1867, pàg. 922 [Consulta: 23 novembre 2010]. «Vegeu l'entrada 3. C. FANNIUS M. F. STRABO»