Vés al contingut

Georg Czarth

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGeorg Czarth
Biografia
Naixement8 abril 1708 Modifica el valor a Wikidata
Havlíčkův Brod Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1778 Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
Mannheim Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMúsica Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Havlíčkův Brod
Dresden
Berlín
Varsòvia
Praga
Mannheim Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, violinista Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica barroca Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 5588037 IMSLP: Category:Čart,_Jiří Modifica el valor a Wikidata

Georg Czarth (Havlíčkův Brod i Vysoká, 8 d'abril de 1708 - Mannheim, c. 1778)[1] va ser un compositor, violinista i flautista bohemi del final del barroc.

Georg Czarth va néixer a Vysoká. Va rebre la seva primera instrucció musical del seu pare, Lukas Lorenz, cantor a Havlíčkův Brod i professor de Johann Stamitz. Després d’escolaritzar-se a Vysoká, Czarth va continuar la seva formació musical a Praga i, a l'edat de 17 anys, a Viena. A Viena va rebre instruccions de violí dels músics de la Cort Reial, Franz Josef Timmer i Johann Otto Rosetter (1690–1752); i de Biarelli va aprendre la flauta. A Viena també va conèixer el violinista Franz Benda i el 1729 els dos músics van deixar Viena. Després d'haver-se unit a Breslau (avui Wrocław) pel violinista Carl Höckh i l'cornista Wilhelm Weidner, van buscar millors oportunitats laborals a Polònia. A Varsòvia, Czarth i els altres tres músics foren contractats per Starosta Jan Suchorzewski i formaven part d'una petita orquestra formada per uns nou músics.[2] Després de la sortida de Benda el 1732, Czarth es va convertir en el concertista de l'orquestra de Suchorzewski, però més tard aquell mateix any va seguir Benda a la Capella Reial Polonesa de la Cort Saxònia de Varsòvia.

El 1734, després de la mort d'August II de Polònia i la dissolució de la capella polonesa, Czarth i Benda van entrar al servei del príncep hereu Friedrich de Prússia, més tard anomenat Frederic el Gran, a Ruppin i un any després a Rheinsberg. Després de l'ascens de Friedrich al tron de Prússia el 1740, els dos músics van ser traslladats a Berlín, on van ser empleats a la recentment fundada Court Orchestra.

El 1758 les carreres de Czarth i Benda van divergir quan Czarth va deixar Berlín per ocupar un lloc a l'Orquestra de la Cort de Mannheim. Durant la seva estada allí va ser esmentat al diari de viatges de Leopold Mozart després d'una reunió entre els dos.[3] Czarth va romandre en aquesta posició fins al 1778, quan l'orquestra de Cort es va traslladar a Múnic. Czarth es va quedar a Mannheim i va morir poc després, tot i que es desconeix la data exacta de la seva mort. Un document oficial de la Cort de Mannheim dona la mort l'any 1780.

Obres[modifica]

La majoria de les obres de Czarth es van compondre durant la seva etapa a Berlín i són altament representatives de lEmpfindsamer Stil. Va compondre moltes simfonies (presumptament perdudes), concerts per a flauta travessera, concerts per a violí, un concert per a flauta travessera i fagot i nombroses sonates solistes i de trio per a diversos instruments. El 1753 es van publicar a París sis sonates per a flauta (obra principal) i sis sonates per a violí (IIe œuvre).[4][5][6]

Notes[modifica]

  1. Drummond, Pippa (2001). "Zarth, Georg". Grove Music Online (8th ed.). Oxford University Press.
  2. Douglas A. Lee, A Musician at Court: An Autobiography of Franz Benda, Harmonie Park Press, Warren, Michigan, 1998, p. 19-20
  3. Leopold Mozart Reiseaufzeichnungen von 1763 bis 1771
  4. François-Joseph Fétis: Biographie universelle des musiciens et bibliographie génèrale de la musique 1862
  5. Robert Eitner: Biographisch-bibliographisches Quellen-Lexikon der Musiker und Musikgelehrten...1902
  6. Lebenslauf Czarths auf Operas.com.ar[link permanent mort]