Vés al contingut

Germanes Mercedàries Missioneres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ordeMercedàries Missioneres de Berriz
TipusCongregació religiosa de germanes
Nom oficialMercedarias Misioneras de Berriz
SiglesM.M.B.
Altres nomsGermanes Mercedàries Missioneres
ObjectiuApostolat missioner i evangelització; ensenyament
Fundació23 de maig de 1930, Berriz (Biscaia, País Basc) per beata Margarita López de Maturana
Aprovat perPius XI, en (aprovació a títol experimental: 23 de gener de 1926)
Constitucions3 de gener de 1939
PatronsMare de Déu de la Mercè
Branques i reformesbranca de les monges mercedàries
Primera fundacióBerriz (casa mare)
Fundacions destacadesWuhu (Xina, 1926), Saipan (1928), Tòquio, Pohnpei (1928)
Fundacions a terres de parla catalanaNo n'hi ha hagut
Lloc webhttp://www.mmb-esp.net

Les Germanes Mercedàries Missioneres, conegudes com a Mercedàries Missioneres de Berriz (en espanyol, Mercedarias Misioneras de Bérriz), són una congregació religiosa femenina dedicada a les missions i l'ensenyament cristià. Les germanes que en formen part posposen les sigles M.M.B.[1]

Història[modifica]

El 23 de maig de 1930, Margarita María López de Maturana (1884-1934), superiora del monestir de monges mercedàries de Berriz (fundat en 1540 i que havia obert una escola en 1873, començant llavors una tasca d'apostolat), va obtenir de la Santa Seu l'autorització per a convertir la comunitat contemplativa en un nou institut dedicat a l'apostolat actiu, mitjançant missions.

Culminava així un procés que la fundadora havia començat en 1920 fundant una associació de laics vinculada al monestir: la Juventud Mercedaria Misionera de Bérriz, que fomentava l'esperit missioner en les joves, que havien d'estendre la fe cristiana allí on fossin. En 1924, López de Maturana va demanar permís a la Santa Seu perquè les monges poguessin deixar la clausura, ja amb la idea ferma de refundar la comunitat com a institut missioner. El quart vot mercedari de la redempció de captius, es convertiria en el de romandre en la missió tot i que hi hagués perill de mort.

El 23 de gener de 1926, Pius XI donà el permís a títol experimental i la comunitat començà a enviar monges a Orient, al vicariat apostòlic de Wuhu (Xina). El mateix any, s'obrí una comunitat a la Xina i, en 1928, al Japó i a l'illa de Saipan. En 1928, Margarida Maria fou elegida superiora del convent de Berriz i va anar personalment a acompanyar les germanes d'una missió, visitant les comunitats existents i fundant de noves a Tòquio i a l'illa de Pohnpei.

Les constitucions foren aprovades definitivament el 3 de gener de 1939.

Activitats i difusió[modifica]

Les Mercedàries Missioneres es dediquen preferentment a l'apostolat missioner. Als tres vots habituals de pobresa, obediència i castedat, n'afegeixen un de dedicació a l'evangelització. També tenen col·legis.

Són presents a Espanya (col·legis a Berriz, Markina, Bilbao, Vitòria, Madrid, Sevilla), Itàlia (Roma) i, fora d'Europa a: Àfrica (República Democràtica del Congo, Zàmbia), Amèrica (Equador, Mèxic, Guatemala, Nicaragua, Perú, Estats Units), Àsia, on hi hagué les primeres comunitats de l'institut (Japó, Filipines, Taiwan) i Oceania (Illes Marianes, Palau i Micronèsia).[2]

En 2006, tenia 467 religioses en 69 cases.

Notes[modifica]

  1. Ann. Pont. 2007, p. 1630.
  2. Misiones[Enllaç no actiu]

Bibliografia[modifica]

  • Annuario Pontificio per l'anno 2007. Città del Vaticano: Libreria Editrice Vaticana, 2007. ISBN 978-88-209-7908-9.
  • Enciclopedia Universale Rizzoli Larousse. Milano: Rizzoli editore, 1966-1971.
  • Guerrino Pelliccia e Giancarlo Rocca. Dizionario degli Istituti di Perfezione. Milano: Edizioni paoline, 1974-2003.
  • Lloc de la congregació