Vés al contingut

Giovanni Guccia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiovanni Battista Guccia

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 octubre 1855 Modifica el valor a Wikidata
Palerm (Sicília) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 octubre 1914 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
Palerm (Sicília) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Roma La Sapienza Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaSopra una serie di superficie rappresentabili punto per punto sopra un piano  (1880 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiLuigi Cremona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Palerm Modifica el valor a Wikidata
Membre de
AlumnesGiuseppe Bagnera Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesGiuseppe Maria Guccia i Chiara Cipponeri

Giovanni Guccia (Palerm, 21 d'octubre de 1855 - Palerm, 29 d'octubre de 1914) va ser un matemàtic italià, fundador del Cercle Matemàtic de Palerm.

Vida i Obra[modifica]

Guccia, de família aristocràtica, era nebot de Giulio Fabrizio Tomasi di Lampedusa (personatge que sembla haver inspirat el protagonista de la novel·la El Gattopardo) qui era un científic aficionat.[1] Segurament va ser a través d'ell que va conèixer Luigi Cremona qui el va impactar de tal forma que va deixar la Universitat de Palerm, on estudiava matemàtiques, per traslladar-se a la de Roma on ensenyava Cremona.

El 1889 va ser nomenat professor extraordinari de la universitat de Palerm i el 1894 es va convertir en professor titular. Les seves recerques van versar sobre corbes i superfícies.[2]

És conegut, sobre tot, per haver fundat el Circolo Matematico di Palermo el 1884[3] i haver editat i dirigit la seva revista, els Rendiconti del Circolo Matematico di Palermo, fins a la seva mort el 1914.[4]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Giovanni Guccia» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Speziali, Pierre. «Guccia, Giovanni Battista». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 25 maig 2018]. (anglès)
  • Carruccio, Ettore. «GUCCIA, Giovanni Battista, dei marchesi di Ganzaria». Enciclopedia Italiana, 1933. [Consulta: 26 maig 2018]. (italià)