Glaç negre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un carrer cobert de glaç negre com a coseqüencia de la congelació de l'aigua sobre la calçada.

El glaç negre o gel negre és una capa prima de glaç gairebé transparent que es forma sobre la calçada dels carrers o carreteres i comporta una gran perillositat per a la circulació de vehicles i vianants.[1] Amb aquest mateix significat també es troba en el vocabulari del muntanyisme, fent referència a un glaç molt dur que es forma sobre les roques, relliscós i perillós fins i tot amb grampons.[2] En meteorologia i en agricultura s'acostuma a parlar de glaçada negra[3] o gelada negra[4] per a descriure el fenomen de les baixes temperatures amb poca o nul·la humitat sobre les plantes, que les destrueix i les ennegreix.

El gel negre es forma sobre l'asfalt quan la temperatura baixa per sota de zero graus i no és fàcilment visible per a l'ull humà degut a la seva transparència, la seva presència pot fer relliscar els vehicles i les persones i provocar accidents. La seva aparició pot ser deguda tant a la presència d'aigua a la calçada com a la condensació de la humitat de l'aire.

Referències[modifica]

  1. «Gel negre l'amenaça invisible». FGC Turisme, 23-01-2020. [Consulta: 29 maig 2021].
  2. «Òscar Cadiach desisteix d’un segon intent al Broad Peak i torna cap a casa». El pont de Mahoma – Tarragona Ràdio, 27-07-2015. [Consulta: 29 maig 2021]. «L'entrada a la gelera és grandiosa. El seu front, de gel negre arrebossat de pedres i arena, escup les tumultuoses i tèrboles aigües del naixent riu Braldo.»
  3. «Glaçada (segona entrada)». DIEC2. IEC. [Consulta: 29 maig 2021].
  4. «G "Gelada negra"». VOCABULARI METEOROLÒGIC CATALÀ. Infomet (basat en l'obra "Assaig d'un vocabulari meteorològic català" de l'Eduard Fontserè, 1948). Arxivat de l'original el 2 de juny 2021. [Consulta: 29 maig 2021].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Glaç negre