Gormonda de Monpeslier

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGormonda de Monpeslier
Biografia
Naixementmil·lenni II Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciótrobadora, compositora, poetessa, escriptora Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle XIII Modifica el valor a Wikidata)
MovimentMúsica medieval i poesia trobadoresca Modifica el valor a Wikidata

Gormonda de Monpeslier (fl....1226-1229) fou una trobairitz occitana.

Vida[modifica]

No es conserva cap vida de Gormonda de Monpeslier ni documents que ens donin informació sobre la seva persona. Tal com indica el seu nom, hauria estat originària de Montpeller. La cronologia de la seva producció poètica es basa en el fet que la seva única poesia conservada és una resposta a un sirventès de Guilhem Figueira i els fets històrics als quals s'al·ludeix.

Obra[modifica]

L'única obra coneguda de Gormonda és un sirventès de tipus polític. És l'únic sirventès polític que es conserva escrit per una trobairitz, cosa que hi ha atret l'atenció dels estudiosos.[1] El sirventès és una resposta al de Guilhem Figueira en què criticava violentament Roma. Gormonda respon en 20 estrofes que segueixen la mètrica del sirventès de Guilhem; gairebé totes s'inicien amb el mot Roma adreçant-se a la ciutat com a personificació de l'Església. Gormonda justifica la croada (vv. 43-44: Piegz de Sarrazis e de pus fals coratge / Heretjes mesquis son "els heretges són mesquins i pitjors que sarraïns i més falsos de cor") i ataca el comte Raimon de Tolosa.

  • (177,1)[2] Greu m'es a durar, quar aug tal descrezensa (resposta a 217,2 de Guilhem Figueira: D'un sirventes far en est son que m'agenssa)

Referències[modifica]

  1. Que l'han etiquetat de "primera poesia política francesa escrita per una dona" (Städtler, pàg. 129)
  2. Una explicació sobre la numeració de la poesia trobadoresca d'acord amb el repertori de Pillet i Carstens es troba a l'article Alfred Pillet.

Bibliografia[modifica]

  • Alfred Pillet / Henry Carstens, Bibliographie der Troubadours von Dr. Alfred Pillet [...] ergänzt, weitergeführt und herausgegeben von Dr. Henry Carstens. Halle : Niemeyer, 1933 [Gormonda de Montpeslier és el número PC 177].
  • Camille Chabaneau, Sur un vers de Na Gormonda, in: Revue des langues romanes 19 (1881), pàg. 303-304.
  • Angelica Rieger, Un sirventes féminin - la trobairitz Gormonda de Monpeslier, in: Peter T. Ricketts (ed.), Actes du Premier Congrès International de l'Association Internationale d'Etudes Occitanes (Southampton, 4 - 10 August, 1984), Londres: AIEO / Westfield College, pàg. 423-455.
  • Katharina Städtler, The "Sirventes" by Gormonda de Monpeslier, in: W. D. Paden (ed.), The Voice of the Trobairitz, Philadelphia, 1989, pp. 129-155.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]