Vés al contingut

Gramàtica de l'asturià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La gramàtica de l'asturià és la normativa lingüística del bable, la llengua asturiana. El bable és una llengua romànica parlada principalment a les comarques asturianes del centre i oest d'Astúries, així com a algunes parts de Castella i Lleó. La gramàtica asturiana estableix les normes per a l'ús correcte de la llengua en totes les seves formes, tant escrites com orals. Aquesta gramàtica inclou les regles de pronunciació, l'ús dels temps verbals i dels diferents casos, així com l'estructura de les frases i la formació dels mots. Tot i que la gramàtica asturiana s'ha desenvolupat a partir de la gramàtica del castellà, té moltes peculiaritats pròpies que la fan diferent de les altres llengües romàniques.

Article[modifica]

L'article presenta aquestes formes:

Masculí Femení Neutre
singular el la lo
plural los les

Gènere i nombre del nom[modifica]

El gènere dels substantius[modifica]

De gènere masculí són els següents substantius: el llabor, el sal, el miel, el llume, el sartén, l'ubre, el cal, el gripe.

De gènere femení són: la canal, la calor, l'anfiler, la pantasma, la ponte, la coñá, la utre, la blima.

Substantius que poden ser masculins o femenins sense canvi de significat: el sangre / la sangre, el mar / la mar, el cacagüés / la cacagüés, el lleche / la lleche, el llargor / la llargor, el mazanal / la mazanal, el pumar / la pumar.

El neutre és un gènere que apareix a l'article, als adjectius, als referents i als pronoms que concorden amb substantius incomptables. Per tant, adjectius com "malu" tenen tres formes: malu, mala, malo. Ex.: la mala xente, la xente malo.

El neutre de matèria[modifica]

En asturlleonès, a diferència del català, encara es conserva el gènere neutre. El neutre apareix a l'article, als adjectius i als pronoms personals que concorden amb un substantiu incomptable en posició posposat o atributiva. Als adjectius hi ha tres terminacions: -u, -a, -o (per al neutre). Els adjectius en -e, -a o en consonant que no siguin -n no mostren neutre. Ex.: país européu, nación europea, xente europeo, la ropa aquello.

La madera ta moyao; el ganáu ye ruino, pero esti xatu nun ye ruin 
Día aciar, selmana aciar, esto ye aciar; xente drechista

Formes de nombre[modifica]

El morfema de plural ofereix quatre possibilitats: -s, -es, -os, -nes.

(1) Forma -s: en algunes paraules que acaben en -e, en diftong o triftong acabat en -i, o singular en vocal tònica: el monte llibre - los montes llibres, fonte - fontes, rei - reis, llei - lleis, esquí - esquís.

(2) Forma -es: en algunes paraules que en singular acaben en -a (masculines y femenines), en paraules acabades en consonant i en paraules amb singular en vocal tònica: lloba - llobes, cura - cures, socialista - socialistes, animal - animales, canal - canales, llagar - llagares, señardá - señardaes, amistá - amistaes.

(3) Forma -os: en algunes paraules amb singular en -u, -o, -ín, -án, -ón, o en adjectius en -z: deu - deos, amigu - amigos, auto - autos, camín - caminos, ayerán - ayeranos, rapazón - rapazonos (o rapazones), bonaz - bonazos.

(4) Forma -nes: sols en alguns substantius cultes: orixe - oríxenes, resume - resúmenes, virxe - vírxenes.

Adverbis[modifica]

  • Adverbis de lloc: equí / ehí / ellí, acá / allá / acullá, acó / alló / aculló, aquende / ende / alluende, alredor, allabaxo, allalantre, allarriba, aparte, ayundes, ayuri ~ ayures, camín, cezures, dayundes, dayuri, enfrente, escontra, metanes, nenyuri, niundes, ondequiera, uquiera
  • Adverbis de temps: primero, antes, enantes / agora / dempués, llueu, ayeri / güei / mañana, aína, enaína, bastantina, ceo / tarde, sero, antaño / anguaño, apocayá / cuantayá, amunchayá, abenayá, apocagüéi / cuantagüéi, endagüéi
  • Adverbis de manera: bien / mal, meyor / peor, apriesa ~ depriesa / adulces, despacio, sele ~ selemente
  • Adverbis de quantitat: tanto ~ tan / más / menos, abondo, afarto, bastante, bien, bramente, dafechu ~ dafechamente, demasiao, enforma, ensembre, muncho ~ mui, namái
  • Adverbis d'afirmació: sí, claro, tamién, daveres, seguro ~ seguramente
  • Adverbis de negació: non ~ nun, tampoco, siquiera ~ siquieramente
  • Adverbis de dubte: acasu, escurque, guapamente, igual, mesmo ~ mesmamente, pémeque, quiciás ~ quiciabes, seguro ~ seguramente, seique
  • Adverbis de connexió: Consecutius: poro, entós, asina. Barrejadors: amás, tamién, tampoco. Adversatius: sicasí, etc.

Enllaços externs[modifica]