Vés al contingut

Grup COMSA

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióGrup COMSA
Dades
Tipusnegoci Modifica el valor a Wikidata
Indústriaconstrucció Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballMaterial ferroviari
Història
Creació1891
Data de dissolució o abolició2006
Activitat
ÀmbitMón
Produeixconstrucció Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 
FundadorJosep Miarnau Navás
Empleats5.094 treballadors (2019)
Indicador econòmic
Pressupost1,299 milions (2019)

Grup COMSA era una empresa catalana de construcció i infraestructures, l'activitat principal de la qual ha estat històricament obres d'infraestructura ferroviària. Més tard, el negoci es va expandir a construccions en general i obres d'infraestructura.

Des de la dècada de 1990 el grup ha diversificat en altres àrees de negoci. La majoria dels treballadors del grup es trobaven a Espanya, amb un 40% en altres països. Les altres dues àrees principals en nombre d'empleats són Austràlia i Polònia.

Al juliol de 2009 el Grup Comsa i EMTE SA (Estudios, Montajes y Tendidos Eléctricos) s'uniren per formar COMSA EMTE.

Història[modifica]

Comsa[modifica]

Els inicis del grup es remunten a 1891, quan l'empleat del ferrocarril Josep Miarnau i Navás va crear l'empresa per dur a terme obres d'infraestructura ferroviària a Reus (Baix Camp). Pel 1930 la companyia es va convertir en una empresa pública i va traslladar la seva seu de Reus a Barcelona. Per la dècada de 1940 la companyia s'havia expandit en el camp de l'enginyeria civil en general, construcció de ponts, edificis i carreteres. Per la dècada de 1980, la companyia s'havia expandit des de la seva base a Catalunya que té projectes a Astúries, Andalusia, Galícia i Castella i Lleó, i també havia entrat en el sector immobiliari i empreses agregades. La dècada de 1990 va portar una major diversificació, així com l'inici d'una presència internacional amb una filial Fergrupo a Portugal.

Estructura de l'empresa i activitats[modifica]

Locomotora COMSA classe 317 a l'estació de Caldes de Malavella (2010)

Les principals empreses ferroviàries i d'infraestructures a Espanya es van organitzar dins l'empresa COMSA Empresa Constructora.

A Espanya COMSA du a terme tots els aspectes de la construcció del ferrocarril des de la planificació fins a la construcció i el manteniment; projectes de perfil alt inclouen treballs sobre la infraestructura de l'enllaç d'alta velocitat d'Astúries en la línia Vitòria-Bilbao. Un altre treball va incloure la construcció d'apartadors per a empreses com BASF, Ford Espania, Repsol Butano i Volkswagen, fabricació de material rodant i la construcció del tallers i projectes d'electrificació.

En el camp de la construcció en general el grup s'encarrega de carreteres, ponts, projectes industrials, edificis públics i d'oficines, així com la construcció d'infraestructures d'aigua, ports i aeroports.

A més, a través de filials sota l'organització paraigua COMSA Medio Ambiente l'empresa s'encarrega de la gestió d'aigües residuals i residus industrials i urbans, el reciclatge, la gestió de residus perillosos, a més d'estar involucrada en projectes d'energia renovable, que inclouen parcs eòlics, tecnologies fotovoltaiques i de biodigestió.

Logística[modifica]

Una locomotora Comsa Vossloh Euro aturada a l'estació de tren d'Entroncamento a Portugal

COMSA Rail Transport es va posar en marxa en 2002 i va ser la primera empresa privada a Espanya per adquirir la llicència per al sistema desmonopolitzat de ferrocarril. La filial opera a Polònia com a 'Fer Polska'.

L'empresa GMF (Gestíon de Maquinaria Ferroviaria) fabrica els grups de material rodant inclòs l'equip d'infraestructura de via (picons de pista, etc.).

Altres activitats empresarials[modifica]

  • Les empreses 'CUMESA' i 'Ubladesa' van participar en l'explotació de pedreres i l'extracció d'àrids
  • 'TRAVIPOS', una joint venture amb Rail.One GmbH produeix travesses de formigó prefabricades i altres estructures per a la indústria ferroviària.

Operacions internacionals[modifica]

Empreses subsidiàries operen a Polònia, Portugal, Argentina, Austràlia i Xile:

Argentina[modifica]

La filial d'estructures ferroviàries COMSA de Argentina fou creada en 1994.

Austràlia[modifica]

COMSA tenia una participació del 40% a 'MVM Rail Pty Ltd' (mentre que Macmahon Holding té un 60%). L'empresa apelga la majoria dels aspectes de l'obra d'infraestructura ferroviària, incloent la senyalització i la instal·lació de cable aeri. Fora d'Austràlia MVM va treballar en projectes ferroviaris en els països d'Àsia sud-oriental. La companyia va ser fundada el 1992 per COMSA i Valditerra d'Itàlia.

Xile[modifica]

La filial d'estructures ferroviàries COMSA de Chile fou creada en 1995.

Polònia[modifica]

COMSA té la participació majoritària en tres filials que componen l'empresa Trakcja Polska:

  • PKRE - participa en el disseny i implementació de sistemes d'energia elèctrica en ferrocarrils.
  • PKRiI (Przedsiębiorstwo Robót Kolejowych i Inżynieryjnych SA) la línia principal de negoci de les empreses va ser la instal·lació de vies del tren i infraestructures associades.
  • PRK7 (Przedsiębiorstwo Robót Komunikacyjnych 7 S.A) es va convertir en part de Trakcja Polska el 2007; l'empresa és especialitzada en la construcció d'edificis públics i la fabricació i reparació de rails i trams de via.

Portugal[modifica]

Fergrupo (FERGRUPO, Construções e Técnicas Ferroviárias, S.A.) fou creada en 1989 com a venture entre els accionistes COMSA, la italiana Valditerra Spa i l'empresa portuguesa R. Delerue. La companyia porta a terme tots els aspectes dels projectes de construcció i manteniment d'infraestructures ferroviàries.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]