Guerra Arikara

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentGuerra Arikara
Imatge
lang=ca Modifica el valor a Wikidata
Tipusguerra Modifica el valor a Wikidata
Part deGuerres índies Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps1823 Modifica el valor a Wikidata
Dataagost 1823 Modifica el valor a Wikidata
Participant

La Guerra Arikara va tenir lloc l'agost de 1823 entre els Estats Units i els amerindis arikares prop del riu Missouri, en l'actual Dakota del Sud.[1] Els guerrers arikares havien atacat prèviament una expedició de paranyers que viatjaven a través del riu. Els Estats Units va respondre enviant una força de 230 soldats del 6è d'Infanteria, 750 Sioux, i 50 paranyers sota el comandament del tinent coronel Henry Leavenworth.[1]

Encara que breu, el conflicte fou destacable per dues raons. Primer, va ser el primer conflicte militar entre els Estats Units i els amerindis de l'Oest, establint el to per a les futures trobades entre els nord-americans i els crow i blackfoot. En segon lloc, Leavenworth no va derrotar completament els arikares. La seva indulgència cap a ells va provocar un gran debat entre els nord-americans que exigien la submissió dels indígenes i els que advocaven per la convivència amb ells.

Finalment els arikares es van establir amb els mandan i hidatsa a la reserva índia de Fort Berthold de Dakota del Nord. Molts arikares i crows es va convertir en exploradors indis durant l'apogeu de les Guerres Sioux.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Marley, David. Wars of the Americas: a chronology of armed conflict in the New World, 6969 to the present. ABC-CLIO, 1998, p. 464–465. ISBN 978-0-87436-837-6.