Guerres Tikal - Calakmul

Plantilla:Infotaula esdevenimentGuerres Tikal - Calakmul
Imatge
Map
 19° 33′ 04″ N, 89° 17′ 47″ O / 19.5511°N,89.2964°O / 19.5511; -89.2964
Tipusconflicte Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciópenínsula de Yucatán Modifica el valor a Wikidata

Les guerres Tikal-Calakmul són una sèrie d'enfrontaments entre les civilitzacions de Tikal, Calakmul i altres pobles entre els segles vi i viii per l'hegemonia territorial.

Primera guerra[modifica]

Calakmul havia crescut fins a esdevenir la ciutat maia més extensa, capital d'un regne amb nombrosos vassalls. Va decidir expandir el seu domini i per això va pactar amb Caracol per tal que ataqués Tikal, l'altra gran potència de la zona.[1] Els guerrers de Caracol van assetjar Tikal i van prendre presoner el seu líder, per sacrificar-lo en públic l'any 562. Aquesta operació va humiliar enormement Tikal, que va perdre gran part del seu prestigi. Alguns dels antics vassalls van passar a formar part de l'òrbita de Caracol i Calakmul i d'altres van aprofitar la situació per guanyar poder, com el cas de Mutul.

Ceràmica il·lustrant el conflicte

Segona guerra[modifica]

Calakmul va passar diverses dècades amb atacs de petita intensitat però sense atrevir-se a combatre Tikal directament, ja que aquesta, tot i la pèrdua de poder, continuava comptant amb nombrosos efectius. La situació va canviar després d'una guerra civil a Dos Pilas, aliada de Tikal, on dues branques de la mateixa família es disputaven el lideratge. Calamkul va treure profit d'aquesta feblesa i en 650 va iniciar la segona guerra contra Tikal. Com a l'anterior ocasió, no va anar directament contra la ciutat, massa ben defensada, sinó que va sotmetre alguns dels vassalls (en aquest cas Dos Pilas i els seus veïns) per afeblir el rival. Però aquest cop Tikal havia tingut temps de reforçar-se i va vèncer Dos Pilas i els combatents enviats des de Calakmul en la seva ajuda (any 695). Algunes ciutats que retien tribut a Calakmul van canviar de bàndol davant aquesta victòria.

Tercera guerra[modifica]

Quiriguá, una ciutat important des del punt de vista comercial per la seva ubicació estratègica, es va declarar independent i Calakmul li va donar suport l'any 738. Aquest fet va provocar la còlera de Tikal, qui va conquerir diversos enclavaments de Calakmul. Aquesta es va trobar sense alguns subministraments essencials i va començar un lent declivi.[2] Durant un període de diversos conflictes menors entre les dues poblacions, ambdues van anar afeblint-se, fet agreujat per una època de males collites. Aquesta situació va causar que les dues ciutats perdessin influència a la regió i els vassalls s'anessin independitzant, amb el col·lapse consegüent del sistema de tributs.

Referències[modifica]

  1. Martin, Simon; Nikolai Grube (2000). Chronicle of the Maya Kings and Queens: Deciphering the Dynasties of the Ancient Maya. Londres i Nova York: Thames & Hudson. ISBN 0-500-05103-8.
  2. Sharer, Robert J.; Traxler, Loa P. (2006). The Ancient Maya Stanford, California: Stanford University Press. ISBN 0-8047-4817-9.