Guillaume Rouillé

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGuillaume Rouillé
Nom original(fr) Guillaume Rouillé
(fr) Guillaume Rouville Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1520 Modifica el valor a Wikidata
Dolus-le-Sec Modifica el valor a Wikidata
Mort20 juny 1589 Modifica el valor a Wikidata (68/69 anys)
Activitat
Ocupacióeditor, impressor Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Edició de la Vulgata de Guillaume Rouillé (1566)

Guillaume Rouillé (en llatí, Gulielmus Rovillium; Tours, c.1518 – Lió, 1589) fou un llibreter i impressor humanista del Lió del segle XVI.[1] Va inventar el format de llibre de butxaca anomenat sextodecimo, la meitat de la grandària del format octavo, i va publicar nombroses obres d'història i poesia, així com de medicina, a més dels reculls i manuals.[2]

Tot i ser francès, va ser alumne de la casa d'impressió veneciana de Gabriele Giolito de Ferrari, i va mantenir les seves connexions amb Venècia com a font dels textos després de la seva arribada a Lió vora el 1543.[3]

Entre les seves obres, destaca la traducció francesa de Barthélemy Aneau del pioner llibre d'emblemes d'Andrea Alciato, que va representar part d'una important aposta editorial a Lió per l'equip de Guillaume Rouillé i el seu impressor Macé Bonhomme, que es va ampliar les traduccions a l'italià i al castellà. Rouillé també publicà llibres d'imprese per a Paolo Giovio i Gabriele Simeoni.[4][5] Una altra obra iconogràfica va ser la compilació de tota classe retrats de l'Antiguitat, Promptuarii Iconum Insigniorum (primera i segona part, 1553, etc.), on cada retrat amb forma de medalla anava seguit per una breu biografia.[6] Més tard va ser un dels quatre impressores que va editar l'Homenatge dels impressores lionesos a Miguel de Villanueva, una edició de materia medica, com a tribut al seu amic assassinat Miquel Servet.[7][8] Rouillé va seguir publicant edicions francesos, com Promptuaire des Medalles des plus renommées personnes... (1581), etc. El seu Sententiae omnes undiquaque selectissimae (1555) va recollir les màximes morals de les obres d'Aristòtil.

A les seves portades, la seva marca es mostra de forma destacada: una àguila que apareix a sobre d'un globus en un pedestal, flanquejada per serps amb cues nuades. Els seus hereus van continuar la premsa al segle xvii.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guillaume Rouillé
  1. The printer's preface to his famous Promptuaire des médalles des plus renommées personnes is headed "Guillaume Roville au lecteur".
  2. A useful biography is Natalie Z. Davis, "Publisher Guillaume Rouillé: Businessman and Humanist", R.J. Schoeck, ed.
  3. Davis 1966.
  4. Alison Adams, "Andrea Alciato's Emblemes, Lyons, Macé Bonhomme for Guillaume Rouille, 1549"; Alison Adams, et al.
  5. Davis 1999:6; the volume is Le sentenziose imprese di Monsignor Paulo Giovio e del Signor Gabriel Simeoni ridotte in rima per il detto Simeoni, 1561.
  6. "Sample page illustrated" Arxivat 2016-03-04 a Wayback Machine..
  7. Michael "Servetus".
  8. 2011 Gonzalez Echeverria, “The love for truth.