Habitatge al carrer Major, 33 (l'Hospitalet de Llobregat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Habitatge al carrer Major, 33
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xx (1902)
Característiques
Estil arquitectònicModernisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Major, 33.
Map
 41° 22′ N, 2° 06′ E / 41.36°N,2.1°E / 41.36; 2.1
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20696 Modifica el valor a Wikidata

L'habitatge al carrer Major número 33 de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) és un edifici modernista protegit com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

És una casa de planta baixa i un pis que fa cantonada. A la planta baixa s'obre l'aparador de la botiga a les dues façanes; aquí hi ha un treball en fusta i vidre, jugant amb les línies corbes, d'inspiració modernista. En el pis superior es troba una obertura decorada amb una motllura amb relleus vegetals i la llinda té un medalló central i decoració vegetal. Aquesta porta dona pas a un balcó de forma semicircular amb la barana de ferro forjat amb decoració vegetal i floral; aguanta el balcó una mènsula semicircular amb un medalló que porta la data "1904" inscrita. Aquest nivell té el parament de maó vist i a les cantonades hi ha pilastres encoixinades.

Coronant l'edifici hi ha quatre cartel·les que aguanten el ràfec d'una cornisa sobre la qual es troba un coronament de forma ondulant, rematada amb tres flors i l'escut de la Mancomunitat de Catalunya al centre.

Història[modifica]

L'any 1883, aprofitant el pas al comú de l'Hort del Rector, es va iniciar el primer eixample de l'Hospitalet. Es construí l'ajuntament, un mercat i unes escoles i es passà a urbanitzar els carrers propers. Un d'ells és el carrer Príncep de Bergara, a la cantonada del qual amb el carrer Major es construí aquesta casa. La majoria d'aquestes construccions estan bastides sobre restes medievals, ja que el carrer era el camí ral, que s'edificà paral·lelament al barri del Xipreret cap als segles xvi i xvii.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Habitatge al carrer Major, 33
  • «Habitatge al carrer Major, 33». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 abril 2012].