Heterodera glycines

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHeterodera glycines Modifica el valor a Wikidata

cist i ou Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumNematoda
ClasseSecernentea
OrdreTylenchida
FamíliaHeteroderidae
GènereHeterodera
EspècieHeterodera glycines Modifica el valor a Wikidata
Ichinohe, 1952

Heterodera glycines, o el nematode de la soia, en anglès:soybean cyst nematode (SCN),és un nematode fitopatogen que infesta la soia (Glycine max) a tot el món. Aquest nematde infesta les arrels i les femelles finalment esdevenen un cist. Enre els símptomes de la infestació hi ha la clorosi de les fulles i tiges, necrosi radicular, pèrdua de rendiment agrícola de les llavors i supressió del creixement de les arrels i els brots[1]

Distribució[modifica]

Es creu que és natiu d'Àsia. Aparegué als Estats Units el 1954 i en la dècada de 1980, a Argentina i Brasil, entre altres llocs.

Control[modifica]

Les pràctiques culturals com la rotació de conreus i usar cultivars resistents, es fan servir. Mantenir la fertilitat del sòl, el pH i la humitat redueixen la gravetat de la infecció. Elcontrol químic amb nematicides no es fa servir per qüestions econòmiques i mediambientals.

Notes[modifica]

  1. Cooperative State Research, Education, and Extension Service United States Department of Agriculture. 2000. Keeping the Profits in Soybeans Arxivat 2006-10-12 a Wayback Machine.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]