Vés al contingut

Hisila Yami

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHisila Yami

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ne) हिसिला यमी Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 juny 1959 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Katmandú (Nepal) Modifica el valor a Wikidata
Membre de l'Assemblea Constituent del Nepal
Diputada al Parlament del Nepal
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Delhi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica, arquitecta Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeBaburam Bhattarai Modifica el valor a Wikidata
PareDharma Ratna Yami (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Hisila Yami (Nepal Bhasa: हिसिला यमी) (Katmandú, 25 de juny de 1959), és una política i arquitecte nepalesa. És membre del Comitè Central de Naya Shakti Nepal i expresidenta de l'Associació de Dones de Tot Nepal (Revolucionària).

El seu pare, Dharma Ratna Yami, va ser un activista social nepalès, escriptor i viceministre del govern.

Yami es va graduar el 1982 a l'Escola de Planificació i Arquitectura, Nova Delhi, Índia. Va completar el seu M. Arch. el 1995 a la Universitat de Newcastle upon Tyne, Regne Unit.

Durant la revolta del 1990 contra el règim del panchayat, Yami va ser una de les dones líders amb més prestigi en les protestes. També va ser la secretària general de l'Associació d'estudiants nepalesos de l'Índia (1981-1982). Va ser professora a l'Institut d'Enginyeria del Campus de Pulchowk de 1983 a 1996. El 1995 va esdevenir la presidenta de l'Associació de Dones del Tot Nepal (Revolucionària) i va exercir un mandat de dos anys. Va entrar a la clandestinitat el 1996 després de la creació del Partit Comunista del Nepal (maoista) dirigit a la Guerra del Poble. Des del 2001, és membre del Comitè Central de Partit Comunista del Nepal (maoista) i ha treballat en departaments com el Departament Internacional de l'organització.

Va fer la seva primera aparició pública el 18 de juny de 2003, durant les negociacions de pau entre el govern i els maoistes.[1]

A principis del 2005, juntament amb Bhattarai i Dina Nath Sharma, va ser deposada per la direcció del partit. Al juliol va ser reintegrada al Comitè Central.

El 1r d'abril de 2007, Hisila Yami es va incorporar al govern interí del Nepal com a ministre de Planificació Física i Obres Públiques.[2] Igual que els seus companys maoistes, va deixar temporalment el gabinet de setembre a desembre de 2007 a causa de disputes amb el primer ministre. Va tornar a exercir les mateixes funcions des del desembre del 2007 fins al 23 de juliol del 2008, data de la renúncia formal del primer ministre després de la instal·lació de l'Assemblea Constituent i de l'elecció del president de la República.

Després de la seva victòria a les eleccions de l'Assemblea Constituent del 2008, per la circumscripció de Katmandú n. 7, va formar part de l'Assemblea Constituent. Es va incorporar al govern dirigit pel Partit Comunista del Nepal (maoista) com a Ministre de Turisme i Aviació Civil.

Yami està casada amb el seu líder maoista, el Dr Baburam Bhattarai.

Referències[modifica]

  1. «Party woman». Nepal News. Arxivat de l'original el 2004-12-06. [Consulta: 15 gener 2020].
  2. «Constitution to be amended giving power to the interim legislature to abolish monarchy by two-thirds majority» (en anglès). Arxivat de l'original el 2007-09-27. [Consulta: 15 gener 2020].

Bibliografia[modifica]

  • Adha Akash Adha Dharti, ed. by Hisila Yami, Sita Sharma, Durga Neupane, Prerana Mahila Parivar, 1991
  • Adhikar: Demystification of Law for Nepali Women, Hisila Yami, Sandhya Basnet Bhatta, Tulsi Bhatta, Prerana Mahila Parivar, 1993
  • Yami, Hisila and Bhattarai, Baburam, Marxbad ra mahila mukti. Kathmandu: Utprerak Prakashan, 2000.
  • Hisila Yami (comrade Parvati) People's War and Women's Liberation in Nepal – Purvaiya Prakashan, Raipur, Chhattishgarth, India 2006 – Second Edition, Janadhwani Publication, 2007

Enllaços externs[modifica]