Vés al contingut

Hospital i capella de la Verge Maria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Hospital i capella de la Verge Maria
Imatge
Dades
TipusEdifici i antic hospital Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XVI
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRiudoms (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Major, 57
Map
 41° 08′ N, 1° 03′ E / 41.14°N,1.05°E / 41.14; 1.05
BCIL
IdentificadorIPAC: 9669

L'Hospital i capella de la Verge Maria de Gràcia són uns edificis de Riudoms (Baix Camp) protegits com a Bé Cultural d'Interès Local.

Descripció[modifica]

Antic hospital al costat de la capella de la Verge Maria. L'Hospital és un edifici molt gran. La capella, d'estil renaixentista molt senzill, té una sola nau amb volta de canó amb llunetes i capçalera plana.[1]

La capella és presidida per la imatge de la Soledat, obra de l'escultor madrileny Federico Coullaut-Valera Mendigutia.[2] La imatge fou donació de l'empresari Lluís Massó i Simó[3] i surt a la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant.

Història[modifica]

Antigament, aquest hospital estava destinat a l'atenció de pobres i pelegrins. Documentat des del segle xvi, perdurà fins a finals del segle xix. La capella estava relacionada estretament amb l'hospital, com queda reflectit documentalment des del segle xvi. En temps més recents es va fer servir com dipòsit funerari.[1]

L'edifici de l'antic hospital es va restaurar i es va utilitzar com a escola de música i actualment acull l'oficina de la guàrdia municipal i altres dependències municipals.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Hospital i capella de la Verge Maria». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 octubre 2018].
  2. Torres Domènech, Joan; Mas Gispert, Josep Maria; Salvat Papió, Mateu. Imatges de Riudoms en la postguerra. Riudoms: Associació Cultural Amics de l'Om, 2022, p. 113. 
  3. Corts Salvat, Joan-Ramon; Josep Maria, Toda Serra. Riudoms. 850 anys d'història, llengua i cultura.. Valls: Cossetània edicions, 2000, p. 177. ISBN 84-89890-81-1. 
  4. «Llocs d'interès turístic de Riudoms». Ajuntament de Riudoms.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hospital i capella de la Verge Maria