Vés al contingut

Howenh

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A la mitologia selknam, els howenh o hóowin són els déus o avantpassats que van habitar la Terra durant l'era mitològica.[1] Els selknam no reconeixien els howenh com a déus pròpiament tals, sinó com a avantpassats mitològics, ja que l'única divinitat com a tal és Temàukel. No obstant això, segons les seves característiques, els howenh compleixen els requisits per ser considerats deïtats.

L'era dels howenh[modifica]

L'era mitològica o era dels howenh comença amb l'arribada de Kenos a la Terra primitiva. Posterior a aquest esdeveniment, els howenh van poblar la Terra i de mica en mica van anar donant-li forma. La fi d'aquesta era està marcada per la instauració de la mort tal com la coneixem. Aquesta fita marca l'inici de l'era dels éssers mortals.

Característiques[modifica]

Els howenh constitueixen les grans forces de la natura, com el Sol, la mar o el vent, encara que abans de transformar-se en aquests elements, existien com a humans, sent el seu comportament idèntic al d'aquests i, durant la seva existència com a tals, desenvolupaven tasques pròpies de l'ésser humà.

Principals howenh[modifica]

Howenh del Kamuk: Cel Nord[modifica]

  • Kojh: Déu de la mar. És considerat com el howenh més poderós que hagi existit.[2]
  • Kwànyip: Se'l considera l'instaurador de la mort tal com la coneixem. També va distribuir uniformement el dia i la nit.
  • O’oke: Deessa de la tempesta. Germana de Kojh.

Howenh del Keikruk: Cel Sud[modifica]

Howenh del Wintek: Cel Est[modifica]

  • Kenos: Primer dels howenh a habitar la Terra. És el déu creador, organitzador, terraformador i civilitzador, sent la deïtat més important després de Temáukel. Va ser enviat per aquest des de la Cúpula Celeste a la Terra primitiva, amb la missió d'organitzar-la.[2]

Howenh del Kenénik: Cel Oest[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Cosmología Selknam» (en castellà). Pueblos originarios.
  2. 2,0 2,1 2,2 Gusinde, M. Los indios de Tierra del Fuego (I) (PDF) (en castellà). Vol. II: Los Selk'nam. 
  3. 3,0 3,1 Chapman, A. Culturas tradicionales. Patagonia. Fin de un mundo. Los Selknam de Tierra del Fuego (en castellà). 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]