Vés al contingut

Huang Shen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHuang Shen
Biografia
Naixement1687 Modifica el valor a Wikidata
Ninghua County (Xina) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort1766 Modifica el valor a Wikidata (78/79 anys)
Activitat
Lloc de treball Yangzhou Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, poeta Modifica el valor a Wikidata
Pintura de Cuju
Estiu, Museu Narodowe w Warszawie

Huang Shen (xinès simplificat: 黄慎; xinès tradicional: 黃慎; pinyin: Huáng Shèn) fou un pintor, cal·lígraf i poeta xinès que va viure sota la dinastia Qing. Va néixer a Ninghua, província de Fujian el 1687 i va morir el 1768 (altres fonts mencionen el 1772). La seva família era pobra i va tenir una existència precària mentre es guanyava la vida venent retrats. De jove, va residir a Yangzhou i va ser un pintor professional la resta de la seva vida.

Va destacar com a pintor de figures humanes, flors i paisatges. Les seves pintures solen mostrar moviments audaços del pinzell, enèrgics i, en certa forma, incomplets. Pertany al col·lectiu conegut, en la història de l'art, com els Vuit excèntrics de Yangzhou. Entre les seves obres destaquen, entre d'altres El pescador i la seva dona, El monjo embriac i El pastor Su Wu.

Bibliografia[modifica]

  • Lifestyle and Entertainment in Yangzhou de Lucie B. Olivová i Vibeke Børdahl. Ed NIA Press. 2009. ISBN 978-87-7694-0355. Pàgs. 394-395.
  • Pintura china tradicional: historia cantada en poemas sin voz de Zhuang Jiayi i Nie Chongzheng. China International Press Pàgs.138-139.
  • The Art Book of Chinese Paintings. Long River Press.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Huang Shen