Impressora tèrmica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Impressora tèrmica

Una impressora tèrmica obté la imatge mitjançant l'escalfament de paper sensible a la calor.[1] Aquest és un sistema molt emprat en terminals de venda, caixers automàtics, generalment per imprimir tiquets o rebuts, o per crear etiquetes.[2]

Tenen l'avantatge de no requerir més manteniment que la substitució del rotlle de paper. És una tasca senzilla i ràpida, el que permet emprar aquestes impressores sense necessitat de tenir coneixements especialitzats. Els principals inconvenients són el curt període de vida de les impressions i la toxicitat de la capa termosensible que en difficulta el reciclatge. Les impressions esdeterioren ràpidament fins a fer-se il·legibles sota influència de la llum, el calor i la humitat.[3] Ja es produeixen papers tèrmics que permeten una llarga conservació durant molts anys sense cap mena d'emmagatzematge o cura especials, però encara queda massa car per a l'ús al dia a dia.[3]

Només possibilita la impressió en monocrom color negre, i únicament en els models més recents mitjançant un paper especial addicionalment en vermell o blau. D'altra banda, el paper tèrmic[4] costa més que el paper ordinari, però no consumeix més altres consumibles. La velocitat d'impressió es pot mesurar en mm/s, el que refereix als mm de rotllo de paper que surten de la impressora. Oscil·la habitualment entre 100 i 200 mm/s.

Molt paper tèrmic conté bisfenol A (BPA), una substància que té efectes tòxics per a la capacitat reproductora dels éssers humans.[5] La Comissió Europea va aprovar una restricció de l'ús del BPA en el paper tèrmic. Prohibeix la comercialització de paper tèrmic amb una concentració de BPA igual o superior al 0,02% en pes, des del 2 de gener de 2020.[5][6] La possibilitat de migració per la pell és alt, sobretot per a persones com a caixers, que en manipulen sovint. També és difícil treure el BPA quan el paper és mescla amb paper normal.

Referències[modifica]

  1. «Impressora tèrmica». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «Impressora tèrmica». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. 3,0 3,1 Jové, J.; Sans, M. «La conservació dels ATMs tèrmics». ATM Web - Correus espanyols i llatinoamericans, 09-08-2004. [Consulta: 19 juliol 2020].
  4. «Impressora tèrmica». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  5. 5,0 5,1 «Informació sobre el bisfenol A». Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), 05-04-2019. [Consulta: 19 juliol 2020].
  6. «Bisphenol A» (en anglès britànic). European Chemicals Agency (ECHA). Arxivat de l'original el 2022-06-08. [Consulta: 19 juliol 2020].