Vés al contingut

Inokichi Kubo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaInokichi Kubo

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 久保猪之吉 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 desembre 1874 Modifica el valor a Wikidata
Nihonmatsu Modifica el valor a Wikidata
Mort12 novembre 1939 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprofessor d'universitat, poeta de tanka Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Kyūshū Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Premis

Inokichi Kubo (久保 猪之吉, 26 de desembre de 1874 - 12 de novembre de 1939) va ser un japonès pioner en l'otorrinolaringologia i professor de l'Escola de Medicina de Fukuoka (ara part de la Universitat de Kyushu).

Es va graduar a l'Escola de Medicina de la Universitat Imperial de Tòquio (東京帝国大学医科大学, Tokyo Teikoku Daigaku Ika Daigaku) el 1900, i va estudiar a l'estranger amb Gustav Killian a la Universitat de Friburg el 1903. Quatre anys després va tornar al Japó, on va ocupar el càrrec de professor de la Facultat de Medicina de Fukuoka.

Va ser un dels pioners de l'otorrinolaringologia al Japó, i va ser seleccionat com a representant del seu país per al primer Congrés Internacional d'Oto-Rino-Laringologia a Copenhaguen (1913). El 1934 se li va concedir la Légion d'honneur.

La seva dona, Yorie (より江), era una poeta haiku de Matsuyama.[1] Com que Kubo també era un poeta reconegut, la seva llar a Fukuoka es va convertir aviat en el centre social dels poetes del nord de Kyushu, alhora que atreien poetes i novel·listes de lluny. Un dels seus pacients va ser el poeta Takashi Nagatsuka.[2][3]

Era famós per la seva poesia Haiku (俳句) i Waka (和歌). Com a poeta va trobar un mentor a Naobumi Ochiai, i va forjar una amistat amb Byakuren Yanagihara. El febrer de 1913, va començar a publicar a la revista "Enigma" (エニグマ).[4] Va ser al seu número de maig que Byakuren Yanagihara va contribuir amb la seva obra "Hitou" (緋桃) (Himomo, flors de préssec en rosa brillant), i en el mateix número, Kubo i la seva dona també van publicar els seus treballs; Inokichi "Aruto Haideruberuku ni tsuite" (「アルトハイデルベルク」に就いて) (Pensant en 'Alt-Heidelberg') i Yorie "Tsukushi 炯炊 〸, kudari" riu Tsukushi).[5]

Hi ha un petit museu a la Universitat de Kyushu que honra els seus èxits.[6]

Referències[modifica]

  1. Yorie Kubo was influenced by Natsume Sōseki while he had worked in her hometown Matsuyama, and later formed ENIGMA in Fukuoka in 1913. «Hakatato Kitakyūshūno bunka saron (Salons in northern Kyushu: Inokichi and Yorie Kubo in Hakata, Kyōsuke Soda in Kitakyūshū)» (en japonès). [Consulta: 8 desembre 2015].
  2. "Chronology of Works of Kubo Inokichi and Yorie - Hometown History"Error en el títol o la url.«» (en japonès). Nishinihon Shiti Ginko. [Consulta: 19 gener 2016].
  3. Takashi Nagatsuka as a patient of Inokichi Kubo was hospitalised to pass away on campus.Error en el títol o la url.«» (en japonès). Kyushu University. [Consulta: 8 desembre 2015].
  4. Inoue, Yoko «Enigma hakko no keii to somokuji: Furoku Kubo Inokichi Ryakunempu (Origin of "Enigma" with index, appendix; Chronology of Inokichi Kubo's works and members of his haiku group)» (en japonès). Josetsu, II, agost 2003.
  5. "Chronology of Modern Literature and Cultural History in Fukuoka Area; 2nd year of Taisho or 1913"Error en el títol o la url.«» (en japonès). Kyushu University, 1913. [Consulta: 19 gener 2016].
  6. Kubo Memorial Museum (久保記念館?) W Michel «The Kubo Memorial Building - The first Japanese Museum for Medical History, Centennial Publication of the Department for Otorhinolaryngology». Kyushu University Institutional Repository. Kyushu University [Fukuoka], 2009, pàg. 143–149. Arxivat de l'original el 18 juliol 2011 [Consulta: 25 febrer 2011].

Enllaços externs[modifica]