Vés al contingut

Interval QT

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Interval QT normal (cliqueu)

En Medicina, especialment en cardiologia, l'interval QT és la mesura del temps entre el començament de l'ona Q i el final de l'ona T a l'electrocardiograma. Si es troba anormalment perllongat pot generar arrítmies ventriculars.

El valor normal de l'interval QT és entre 0,35 i 0,44 (0,45 en dones) segons. Si el valor de l'interval QT es troba per sota de 0,32 segons, és un QT curt anormal.

Mesura[modifica]

Il·lustracions dels mètodes de la tangent i del llindar per la mesura de l'interval QT

L'interval QT pot ser mesurat per diferents mètodes, com el mètode del llindar en què el final de l'ona T està determinat pel punt en què s'uneix a la línia base isoelèctrica, el mètode de la tangent en què el final de l'ona T és determinat per la intersecció d'una línia extrapolada a la línia isoelèctrica i la línia tangent que toca la part final de l'ona T al punt més inferior.[1]

Correcció segons la freqüència cardíaca[modifica]

L'interval QT és dependent de la freqüència cardíaca (a més freqüència menor és l'interval) i ha de ser ajustat a aquesta freqüència per a la seva interpretació. En les dues fórmules que segueixen RR = 60/freqüència cardíaca.

Fórmula de Bazett[modifica]

Estàndard correcció utilitza la fórmula de Bazett,[2] el càlcul de l'interval Qt corregit QTC. La fórmula és :

On QTc és l'interval QT corregit per a la freqüència. No obstant això, aquesta fórmula no sol ser gaire exacta, sobre valorant freqüències altes i infravalorant freqüències baixes.

Fórmula de Fridericia[modifica]

En el mateix any, Fridericia[3] va publicar un ajust alternatiu:

Fórmula de Sagie[modifica]

La correcció de Framingham, també anomenada fórmula de Sagie basada en el Framingham Heart Study, que utilitzava dades de cohorts a llarg termini de més de 5.000 subjectes, es considera un millor[4] mètode.[5]

De nou, aquí QT i QTlc estan en mil·lisegons i RR es mesura en segons.

Anormalitats[modifica]

Representació esquemàtica d'un traçat ECG normal, en ritme sinusal, amb ones, segments i intervals.

Tant la prolongació de l'interval com l'escurçament poden ser origen d'arrítmies ventriculars, així com d'alteracions electrolítiques com ara la hipocalcèmia (QTc = 0.58s) o la hipercalcèmia (QTc = 0.36s).

Tipus d'intervals ECG[modifica]

ECG: intervals, segments i ones (feu clic a la imatge)

Interval PR
Segment PR
Complex QRS
Segment ST
Interval QT
Ona P
Ona T
Ona U


Referències[modifica]

  1. Panicker GK, Karnad DR, Joshi R, Kothari S, Narula D, Lokhandwala Y «Comparison of QT measurement by tangent method and threshold method.». Indian Heart J, 58, 2006, pàg. 487-88.
  2. Bazett HC. «An analysis of the time-relations of electrocardiograms.». Heart, 7, 1920, pàg. 353-370.
  3. Fridericia LS «The duration of systole in the electrocardiogram of normal subjects and of patients with heart disease.». Acta Medica Scandinavica, 53, 1920, pàg. 469-486.
  4. «Which QT Correction Formulae to Use for QT Monitoring?». Journal of the American Heart Association, 5, 6, 17-06-2016. DOI: 10.1161/JAHA.116.003264.
  5. «An improved method for adjusting the QT interval for heart rate (the Framingham Heart Study)». The American Journal of Cardiology, 70, 7, setembre 1992, pàg. 797–801. DOI: 10.1016/0002-9149(92)90562-D. PMID: 1519533.[need full text]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Interval QT