Vés al contingut

Jaciment arqueològic de Mestre Ramon

Infotaula de geografia físicaJaciment arqueològic de Mestre Ramon
Imatge
Plataforma esglaonada de Mestre Ramon
Localització
Entitat territorial administrativaSon Servera (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera Ma-4032 Son Servera - Port Vell / (Polígon 18 Parcel·la 261)
Map
 39° 38′ 08″ N, 3° 23′ 27″ E / 39.635487°N,3.390703°E / 39.635487; 3.390703
Dades i xifres
Altitud38 m Modifica el valor a Wikidata
Bé d'interès cultural
Data10 setembre 1966
IdentificadorRI-51-0002991
Història
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
CronologiaEdat del Bronzo / Edat del Ferro
ExcavacionsA partir del 2012
Troballa arqueològicaPlataforma esglaonada, Murada posttalaiòtica, ceràmica a mà, ceràmica a torn
Activitat
Gestor/operadorAjuntament de Son Servera

El Jaciment arqueològic de Mestre Ramon és un jaciment de final de l'Edat del Bronze i de l'Edat del Ferro (final del segon i primera meitat del primer mil·lenni aC) situat a una petita elevació al municipi mallorquí de Son Servera. També conegut amb el nom de Son Jordi / Can Ballester, és un jaciment on destaquen dues grans estructures: Una plataforma esglaonada en el cim i una murada defensiva al voltant del perímetre inferior.

La plataforma esglaonada és un monument molt poc conegut de l'època prototalaiòtica (aproximadament 1100-900 aC). La seva funció podria estar relacionada amb el control del territori, com una fita o una talaia. No obstant, no es pot descartar l'ús de la plataforma com a lloc on s'hi realitzarien rituals, ni tampoc l'existència de cases adossades.

La murada defensiva és una obra d'època posttalaiòtica (aproximadament 550-123 aC). Per la banda exterior té estructura de grans blocs de pedra en sec i originalment tancava tot el jaciment. Se n'ha localitzat una porta a la banda de Llevant, que presenta un traçat oblic molt original.

Vista de la Plataforma des del nord.


El projecte arqueològic a la contrada coneguda com a “talaiot” de Mestre Ramon (a la zona de Can Ballester), ara coneguda com a Jaciment arqueològic de Mestre Ramon, es va posar en marxa l'estiu del 2012 gràcies a la iniciativa de l'Ajuntament de Son Servera per tal de conèixer i preservar el patrimoni cultural del municipi. Tanmateix, l'objectiu final del projecte és el de poder oferir al públic local i forà la possibilitat de visitar i conèixer el patrimoni de tots. Dins aquest projecte s'ha excavat una bona part de la plataforma esglaonada i del portal de Llevant de la murada a més de plantejar la interrelació de dades del propi jaciment amb les provinents d'altres estacions properes.

Bibliografia[modifica]

  • ARAMBURU-ZABALA, J. (1994): Hacia un modelo espacial de la cultura de los talayots de Mallorca, Saguntum, 27, pp. 125-136.
  • HERNÁNDEZ GASCH, J.; PUIG PALERM, A.; LLOBERA O'BRIEN, M. i DEPPEN, J. (2015) Evolució de les comunitats prehistòriques i protohistòriques i transformació del paisatge al nord-est de l'illa de Mallorca: projecte d'estudi i resultats preliminars, a: MARTÍNEZ ORTEGA, A. i GRAZIANI ECHAVARRI, G. (Eds.) VI Jornades d'Arqueologia de les Illes Balears, (Formentera, 2014), pp. 143-154.
  • MASCARÓ PASSARIUS, J. (1958): Mapa General de Mallorca, Palma. Full 22.
  • MASCARÓ PASSARIUS, J. (ed.) (1962-1967): Corpus de toponimia de Mallorca: relación alfabética de los topónimos registrados en el Mapa General de Mallorca, Palma, p. 3277.
  • PUIG PALERM, A.; HERNÁNDEZ GASCH, J.; BURGAYA MARTÍNEZ, B. i MUNAR GRIMALT, M. (2015): El Projecte de recerca al jaciment arqueològic de Mestre Ramon (Son Servera, Mallorca), Jornades d'Estudis Locals de Son Servera. Cultura i Patrimoni, (Son Servera, 2014), pp. 177-192.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jaciment arqueològic de Mestre Ramon